Hírek

A Szajnán úszó pszichiátriai központról szóló film nyerte a 73. Arany Medvét

Sur-l'Adamant-Berlinale-2023

Francia dokumentumfilm, az Adamant pszichiátriai intézetet bemutató Sur l’Adamant kapta a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Szombat este kiosztották a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) díjait – írja az MTI. Ezúttal a fesztivál díjazott filmjei kizárólag európai alkotások lettek. A legjobb filmnek járó

Arany Medvét Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Sur l’Adamant (Az Adamanton) című munkája nyerte.

A film Párizsban, a Szajnán, egy állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó, az Adamant világát mutatja be. Az idei zsűri elnöke, Kristen Stewart elmondta, Az Adamanton „mesterien megformált film” és az egész zsűrit magával ragadta. Nicolas Philibert rendező az elismerést megköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy mindenkiben, még a látszólag beteg emberekben is meg kell találni a minden embert összekötő, „közös humánumot”.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét is francia művész kapta. Philippe Garrel Le grand chariot (A nagy szekér) című filmjével szerepelt a Berlinalén.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét egy nyolcéves kislánynak, Sofía Oterónak ítélték oda, aki a fesztivál történetének legfiatalabb díjazottja. A spanyol gyerekszínész egy elsőfilmes rendező, Estibaliz Urresola Solaguren 20.000 especies de abejas (Húszezer méhfaj) című drámájában nyújtott alakításáért kapta az elismerést.

A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét a francia Hélene Louvart, a Giacomo Abbruzzese rendezte Disco Boy operatőre kapta.

„A francia-belga-lengyel-olasz koprodukció az ismerős elemek ellenére kerüli a közhelyeket, …a sűrű hangulat és a mozgalmas cselekmény pedig gondoskodik róla, hogy egy pillanatig se unatkozzunk”

– írtuk a filmről.

A vasárnapig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 67 országból 283 alkotást mutattak be. A fesztiválon mutatkozott be Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs filmje, a Műanyag égbolt is, amelyet március 30-tól láthat a magyar közönség. A 73. Berlinale legnagyobb magyar sikerének Erhardt Domonkos a Szemem sarka diplomamunkája bizonyult. Az animációs rövidfilmet az ifjúsági zsűri külön méltatta és elismerő oklevelet is kapott.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com