Hírek

Berlinale 2023: Magyar animációnak drukkolhatunk a fesztiválon

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációját vetítik a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik.  

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán, a Filmintézet támogatásával készült Szemem sarka világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző diplomafilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban -, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne. 

A MOME sajtóközleménye idézi Erhardt Domonkost, aki azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet”.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás,

amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generation ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől: angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Game Design) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják a hallgatók. 

„Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotók, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban” – összegzett Fülöp József, rektor és animációsfilm-rendező.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!