Hírek Magazin

Berlinale 2014: a The Hollywood Reporter szerint frissítő közvetlenséget sugároz Császi Ádám első filmje

Viharsarok

ViharsarokA Viharsarok meggyőző alakításokból és csodálatos képekből komponált, magába szippantó dráma – írta Császi Ádám rendezői bemutatkozásáról a The Hollywood Reporter.

A tekintélyes amerikai filmes szaklap szerint a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) bemutatott alkotás ugyan heves érzelmeket és érzékiséget ábrázol, mégsem melodramatikus, még akkor sem, amikor a történet könyörtelenül közelít a végkifejlet, az egyik karakter elkerülhetetlen mártíromsága felé.

Császi Ádám „fülledt, stílusos belépőjét” a főszereplők lenyűgözően bensőséges alakítása viszi előre, és elcsábítja majd a melegfilmekre szakosodott forgalmazókat – írta David Rooney, a The Hollywood Reporter szerzője.

Hozzátette, hogy az elsőfilmes rendező érett művészhez méltó vizuális érzékkel rendelkezik, ami már az első snittekből – Rév Marcell operatőr bámulatos képeiből – is kitűnik.

Úgy vélte, hogy a történetből kevésbé hozzáértő kezek „átlagos melegdrámát” formáltak volna, Császi viszont – bár alkotása nem mentes a közhelyektől – kifejező erőt és komolyságot ad karaktereinek, fizikai kapcsolatukat pedig frissítő közvetlenséggel mutatja be.

A filmdráma egy fiatal magyar profi labdarúgóról szól, aki egy német csapatnál játszik, és az igazi hivatását és nemi identitását keresve visszatér a vidéki Magyarországra, ahol egy szerelmi háromszögbe kerül.

A Berlinalén a legjobb első nagyjátékfilmnek járó díjért versenyző alkotás világpremierjét szombat este tartották, a művet a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban mutatták be.

A Süddeutsche Zeitung című lap hírportáljának Berlinale-blogja a magyar-német koprodukciót a fesztiválon feltétlenül megnézendő filmek közé sorolta, a Berliner Zeitung című fővárosi lap pedig külön kritikát közölt róla. Ebben kiemelték, hogy a Viharsarok „az elnyomott homoszexualitás és a homoszexuálisok elleni halálos gyűlölet rettenetes logikáját” ábrázolja, és ez a jelenség „nem csak az állítólagosan elmaradott és fasisztoid Kelet-Európában” mutatkozik meg.

A rendező a premier előtt tartott sajtótájékoztatón egyebek között az mondta, hogy a másság elfogadása örök emberi probléma, és mindig, mindenhol beszélni kell róla, különben lehetetlen megérteni. Császi Ádám hozzátette, reméli, hogy filmje “társadalmi párbeszédet indít el a témáról” Magyarországon.

A Viharsarok magyarországi premierjét március 27-én tartják.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com