Hírek Magazin

Berlinale 2013: Cristi Puiu – A román film életképességét jelzi az újabb siker

pozitia-copilului-un-film-de-700-de-mii-de-euro-turnat-in-cateva-apartamente-aduce-unul-dintre-cele-mai_size9A román film életképességének bizonyítékát látja Romániában a filmes szakma abban, hogy a Berlinalén a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét Calin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta. Az alkotás a fesztiválon elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.

„Egy csomó kritikus már temette a román filmet, sikereit múló divatjelenségnek nevezte, úgyhogy ez a díj a román film életképességéről is szól, reflektorfényben, a szakemberek érdeklődési körében tartja a román filmet, ez nekünk, többieknek is fontos” – mondta vasárnap a Mediafax hírügynökségnek kollégája sikerét kommentálva Cristi Puiu filmrendező, a Lazarescu úr halála című, Cannes-ban díjazott film alkotója, aki a román filmtörténet első Arany Medvéjét kapta 2004-ben Egy karton Kent és egy csomag kávé című rövidfilmjéért.

Eugen Serbanescu, a romániai Országos Filmközpont (CNC) vezérigazgatója az Agerpres hírügynökségnek azt mondta: a Berlinalén elért újabb siker a román filmesek értékteremtő munkájának méltó elismerése, amely a nemzetközi filmszakma élvonalába emeli Romániát. Rámutatott, Dan Pita 1992-es velencei Ezüst Oroszlánja (Luxushotel) és Cristian Mungiu 2007-es cannes-i Arany Pálmája (4 hónap, 3 hét, 2 nap) után A gyermek fekvése az első román nagyjátékfilm, amely elnyerte a berlini Arany Medvét.

Tudor Giurgiu kolozsvári filmrendező, a román köztelevízió volt vezérigazgatója viszont a berlini gálán felszólaló Ada Solomon producernek adott igazat, aki a finanszírozási gondokra utalva azt hangsúlyozta: legfőbb ideje, hogy a román politika felismerje, milyen jelentősen járul hozzá a filmesek munkája Románia nemzetközi tekintélyének erősítéséhez.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya