Hírek Magazin

Berlinale 2014: Ken Loach életműdíjat kap februárban a fesztiválon

Ken Loach

Ken_01_GettyRetrospektív vetítéssorozattal és Arany Medve-életműdíjjal köszönti februárban a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ken Loach brit filmrendezőt.

„Nagyra becsüljük mint rendezőt, és csodáljuk, ahogy a társadalmi igazságtalanságokról humorral beszél filmjeiben” – fogalmazott indoklásában Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.

Loach jelenleg a Jimmy’s Hall című életrajzi dráma utómunkáin dolgozik, a hírek szerint ez az utolsó rendezése. A brit filmes négyszer szerepelt munkáival a Berlinale versenyprogramjában, legutóbb 2004-ben a Még egy csók című romantikus komédiával, amely elnyerte a fesztivál ökumenikus zsűrijének díját. Számos elismerése közül kiemelkedik a cannes-i Arany Pálma, amelyet a Felkavar a szélért kapott 2006-ban, az Európai Filmakadémia pedig már 2009-ben életműdíjjal jutalmazta.

„Ken Loach a nagyszerű európai rendezők egyike. Több mint ötvenéves pályafutása alatt rendkívüli folytonosságot képviselt, miközben végig innovatív maradt. Az emberek és személyes sorsuk iránti mély érdeklődése és a társadalmi témák iránti elkötelezettsége számos alkotásában jelent meg” – méltatta Kosslick.
A rendező Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, filmjei egy ideje nagyobb pénzügyi támogatást kapnak az európai kontinens országaitól, mint Nagy-Britanniától, és nagyobb bevételeket is érnek el a kontinensen, mint a szigetországban – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Az Arany Medve-életműdíj mellett egy sor nagysikerű filmje vetítésével tisztelegnek Loach előtt a Berlinalén. A fesztiválközönség láthatja 1966-ban készült Cathy Came Home című tévéfilmjét, a három évvel későbbi Kes című drámát, amely nemzetközi áttörést hozott számára, a Nevem, Joe című filmjét 1998-ból, az Édes kamaszkor című családi drámát 2002-ből és a Barátom, Erik című, négy éve bemutatott vígjátékát. Az életműdíj átadását követően a fesztiválon a kritikusok által egyik legfontosabbnak tartott filmjét, a Kőzáport vetítik le.

A 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2014. február 6. és 16. között rendezik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!