Hírek Magazin

Berlinale – Rekordbevételt értek el a német mozik tavaly

Berlinale2013Minden korábbinál nagyobb bevételt értek el tavaly a németországi filmszínházak, és a mozilátogatók száma is nőtt az állami filmtámogatási alap (FFA) kedden közölt adatai szerint.

A csütörtökön kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál (Berlinale) alkalmából bemutatott statisztika szerint 2012-ben 1,033 milliárd euró jegyárbevételt értek el a német mozik, ami 7,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A 82 milliós országban a mozilátogatók száma 4,2 százalékkal 135 millióra nőtt.

Ugyanakkor a hazai filmek részaránya a bevételben tovább csökkent, 18,1 százalék volt tavaly, szemben a 2011-es 21,8 százalékkal és a 2009-ben regisztrált 27,4 százalékos csúccsal. A legnépszerűbb német film 2012-ben Bora Dagtekins Török nyelvlecke kezdőknek (Türkish für Anfänger) című vígjátéka volt, amelyre 2,4 millió jegyet váltottak. Az egymilliós nézőszámot összesen négy német film érte el tavaly.

A legnézettebb film az Életrevalók című francia vígjáték volt, amelyre 8,9 millió jegyet adtak el. A második helyen a 007  Skyfall című James Bond film végzett 7,5 millió nézővel, míg a harmadik a Jégkorszak 4: Vándorló kontinens című animációs film volt 6,7 millió eladott jeggyel.

A filmszínházak száma évek óta csökken, de tavaly lassult a folyamat. Összesen 127 mozit zártak be, viszont nyitottak 104-et, vagyis 23-mal csökkent a filmszínházak száma, ami öt éve a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor tavaly már csak 909 településen működött legalább egy filmszínház, míg öt évvel korábban 1001 német településen volt mozi.

Berlinben tavaly 93 mozi létezett, a mozilátogatók száma pedig 9,1 millió volt, ezzel Berlin a leginkább mozibarát német város. A Berlinale tovább emeli a város rangját, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja százezres nagyságrendben vonzza a látogatókat belföldről és külföldről. A tíznapos fesztivál előadásaira tavaly a szakmai jegyekkel együtt több mint 400 ezer belépőt váltottak.

Az idei, 63. Berlinalén 19 film vetélkedik a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért. A fesztiválon összesen négyszáz alkotást mutatnak be, köztük Steven Soderbergh, Gus Van Sant, Ken Loach és Michael Winterbottom legújabb filmjét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com