Hírek Magazin

Berlinale 2013: Ünneplik a két Ezüst Medvével hazatért bosnyák filmeseket

Berlinale_2013Hatalmas tömeg, fotóriporterek, tévések várták a szarajevói repülőtéren a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról két Ezüst Medve-díjjal hazatért Danis Tanovic rendező Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) című filmjének stábját.

 A film főszereplője, Nazif Mujic a két Ezüst Medvével a kezében lépett ki a repülőtér várócsarnokába. Tanovic, a zsűri nagydíjával jutalmazott film rendezője nem tért haza, Berlinből Indiába utazott, mert ott forgat koprodukciós filmet – írták a boszniai lapok.

Tanovic filmje és a benne szereplő Mujic, aki a saját életének egy epizódját játszotta el, a zsűri nagydíja mellett a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medvét nyerte el a Berlinale szombat esti díjátadóján.

„Ez a miénk!” – mondta a két kis szoborra Mujic, hangsúlyozva, hogy általuk kicsit „emberebbek lettek” mint romák. „Remélem, hogy ez a kitüntetés megérinti a politikusokat, és jobb életfeltételeket teremtenek a romáknak Boszniában” – tette hozzá. Politikusok nem voltak a film készítőinek érkezését várók között vasárnap este – jegyezte meg az Oslobodjenje című lap.

Mujic arról is beszélt, hogy ez a film nem fogja megváltoztatni az életét, de több szeretetet érez minden jó ember iránt. A foglalkozását sem adja fel, tovább gyűjti a fémhulladékot.

A filmet akkor kezdték forgatni, amikor a felesége, Senada Alimovic másállapotba került. Miután megismerték Tanovicot, elhatározták, hogy ha fiuk születik, a Danis nevet adják neki a rendező után. „Most van nekünk egy kis Danisunk” – idézte Mujicot az Oslobodjenje.

A lap arról is írt, hogy a film igaz történeten alapul, és megmutatja napjaink elidegenedett és diszkrimináló bosnyák társadalmát. A roma pár csak túlélni akar, mert a mondás szerint is a remény hal meg utoljára, és Nazif csak reméli, hogy a gyerekeinek majd jobb lesz.

Tanovic, aki a Senki földje című háborús filmdrámájáért 2002-ben Oscar-díjat kapott, az Ezüst Medve átvétele után a Jutarnji List című horvát napilap riporterének elmondta, hogy 2011-ben újságban olvasta a sötét és hihetetlen történetet egy Tuzla környéki cigány negyedben élő párról.

A férfi vas- és fémhulladék gyűjtésből tartja el feleségét és két gyermekét. A villanyt már kikapcsolták náluk, mert nem tudták fizetni a számlát. Az állapotos Senada méhében elhalt a magzat, a Tuzlai Egyetemi Klinikai Központ azonban elküldte, mert nincs egészségbiztosítása, vagy 500 eurója, mert ennyibe került volna a beavatkozás. Kétszer próbálkoztak 10 nap alatt, de eredménytelenül, az asszony már életveszélyben volt, amikor a „gyűlölt” szomszédban, a boszniai Szerb Köztársaságban, Modric kórházában megműtötték és ezzel megmentették az életét. Különben Nazif, a férj a bosznia-hercegovinai hadsereg veteránja, feleségének így járt volna az orvosi segítség.

Ahogy Tanovic elmondta, a hír olvasása után azonnal elhatározta, hogy filmet készít a történetből, hogy fölrázza vele „azt a beteg társadalmat, amelyben élünk”. 2011-ben, a havas bosnyák télben hét ember, három kézikamera egy kis kombiban érkezett meg, és kezdett forgatni Tuzlától 20 kilométerre a Mujic családnál. Nemcsak Nazif, hanem Senada is saját magát játszotta. Az asszonynak rendkívül nehéz volt újra átélni a történteket, de nagyon természetesen csinálta. Mindkét emberrel rendkívüli élmény volt dolgozni – hangsúlyozta Tanovic.

Kilenc nap alatt leforgatták az anyagot, a film rendkívül kevés pénzből, a boszniai filmalap, valamint francia és szlovén filmes támogatással készült. A kritikusok hol játék-, hol dokumentumfilmnek titulálják az alkotást. „Nekem az a legfontosabb, hogy ez film cigányzene, folklór és melodráma nélkül” – emelte ki a rendező.

Amra Baksic Camo, a film producere közölte a Dnevni Avaz című lappal, hogy Tanovic filmjét még a Berlinalén megvette Románia, Törökország, Bulgária és a volt Jugoszlávia országai: Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Macedónia. Hozzátette, hogy Danis Tanovic Ezüst Medve-díjas alkotásával nyílik meg az idei szarajevói filmfesztivál, amelyet augusztus 16. és 24. között tartanak.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés