Hírek Magazin

Berlinale 2013: Ünneplik a két Ezüst Medvével hazatért bosnyák filmeseket

Berlinale_2013Hatalmas tömeg, fotóriporterek, tévések várták a szarajevói repülőtéren a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról két Ezüst Medve-díjjal hazatért Danis Tanovic rendező Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) című filmjének stábját.

 A film főszereplője, Nazif Mujic a két Ezüst Medvével a kezében lépett ki a repülőtér várócsarnokába. Tanovic, a zsűri nagydíjával jutalmazott film rendezője nem tért haza, Berlinből Indiába utazott, mert ott forgat koprodukciós filmet – írták a boszniai lapok.

Tanovic filmje és a benne szereplő Mujic, aki a saját életének egy epizódját játszotta el, a zsűri nagydíja mellett a legjobb férfi színésznek járó Ezüst Medvét nyerte el a Berlinale szombat esti díjátadóján.

„Ez a miénk!” – mondta a két kis szoborra Mujic, hangsúlyozva, hogy általuk kicsit „emberebbek lettek” mint romák. „Remélem, hogy ez a kitüntetés megérinti a politikusokat, és jobb életfeltételeket teremtenek a romáknak Boszniában” – tette hozzá. Politikusok nem voltak a film készítőinek érkezését várók között vasárnap este – jegyezte meg az Oslobodjenje című lap.

Mujic arról is beszélt, hogy ez a film nem fogja megváltoztatni az életét, de több szeretetet érez minden jó ember iránt. A foglalkozását sem adja fel, tovább gyűjti a fémhulladékot.

A filmet akkor kezdték forgatni, amikor a felesége, Senada Alimovic másállapotba került. Miután megismerték Tanovicot, elhatározták, hogy ha fiuk születik, a Danis nevet adják neki a rendező után. „Most van nekünk egy kis Danisunk” – idézte Mujicot az Oslobodjenje.

A lap arról is írt, hogy a film igaz történeten alapul, és megmutatja napjaink elidegenedett és diszkrimináló bosnyák társadalmát. A roma pár csak túlélni akar, mert a mondás szerint is a remény hal meg utoljára, és Nazif csak reméli, hogy a gyerekeinek majd jobb lesz.

Tanovic, aki a Senki földje című háborús filmdrámájáért 2002-ben Oscar-díjat kapott, az Ezüst Medve átvétele után a Jutarnji List című horvát napilap riporterének elmondta, hogy 2011-ben újságban olvasta a sötét és hihetetlen történetet egy Tuzla környéki cigány negyedben élő párról.

A férfi vas- és fémhulladék gyűjtésből tartja el feleségét és két gyermekét. A villanyt már kikapcsolták náluk, mert nem tudták fizetni a számlát. Az állapotos Senada méhében elhalt a magzat, a Tuzlai Egyetemi Klinikai Központ azonban elküldte, mert nincs egészségbiztosítása, vagy 500 eurója, mert ennyibe került volna a beavatkozás. Kétszer próbálkoztak 10 nap alatt, de eredménytelenül, az asszony már életveszélyben volt, amikor a „gyűlölt” szomszédban, a boszniai Szerb Köztársaságban, Modric kórházában megműtötték és ezzel megmentették az életét. Különben Nazif, a férj a bosznia-hercegovinai hadsereg veteránja, feleségének így járt volna az orvosi segítség.

Ahogy Tanovic elmondta, a hír olvasása után azonnal elhatározta, hogy filmet készít a történetből, hogy fölrázza vele „azt a beteg társadalmat, amelyben élünk”. 2011-ben, a havas bosnyák télben hét ember, három kézikamera egy kis kombiban érkezett meg, és kezdett forgatni Tuzlától 20 kilométerre a Mujic családnál. Nemcsak Nazif, hanem Senada is saját magát játszotta. Az asszonynak rendkívül nehéz volt újra átélni a történteket, de nagyon természetesen csinálta. Mindkét emberrel rendkívüli élmény volt dolgozni – hangsúlyozta Tanovic.

Kilenc nap alatt leforgatták az anyagot, a film rendkívül kevés pénzből, a boszniai filmalap, valamint francia és szlovén filmes támogatással készült. A kritikusok hol játék-, hol dokumentumfilmnek titulálják az alkotást. „Nekem az a legfontosabb, hogy ez film cigányzene, folklór és melodráma nélkül” – emelte ki a rendező.

Amra Baksic Camo, a film producere közölte a Dnevni Avaz című lappal, hogy Tanovic filmjét még a Berlinalén megvette Románia, Törökország, Bulgária és a volt Jugoszlávia országai: Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Macedónia. Hozzátette, hogy Danis Tanovic Ezüst Medve-díjas alkotásával nyílik meg az idei szarajevói filmfesztivál, amelyet augusztus 16. és 24. között tartanak.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya