Hírek

Berlusconi playboyként jelenik meg a róla szóló filmben

A most 82 éves Silvio Berlusconi lesz az Oscar-díjas Paolo Sorrentino LORO című új filmjének főhőse. A rendezőt minden bizonnyal Berlusconi ellentmondásos, fordulatokkal teli és botrányokkal tarkított élete ihlette meg.

A jogvégzett, üzletember Silvio Berlusconi politikai karrierje gyors és váratlan volt: ő lett a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnöke, mely tisztséget három ciklusban töltötte be. Tevékenységének legfőbb sajátossága az egy kézben megvalósuló médiatulajdon és -befolyás, valamint a politikai hatalom összefonódása: Mediaset TV nevű cége híradóinak nyílt propagandája döntő szerepet játszott politikai sikereiben. Emellett 1986 óta elnöke az AC Milán labdarúgóklubnak, amely ezen időszak alatt több nemzeti bajnokságot és kupát, valamint nemzetközi tornát nyert.

A Forbes magazin szerint 11 milliárd amerikai dollárra rúgó vagyonával Berlusconi Olaszország leggazdagabb embere, és a világ vagyonosai között is előkelő helyet foglal el.

Berlusconi maffiakapcsolatai is ismeretesek, eszerint 1974 és 1992 között védelmi pénzt fizetett a maffiának,

Vittorio Mangano maffiafőnök pedig két évig vendégeskedett a házában – ám az olasz bíróság később kimondta, hogy ez önmagában még nem bűncselekmény. Kritikusai szerint azért lépett politikusi pályára, hogy cégeit megmentse a csődtől és önmagát a bírósági felelősségre vonástól. Támogatói szerint azonban Berlusconi az új világ új embere, aki életerőt lehelt a közszférába és megreformálta a teljes államot.

Silvio Berlusconi

Végigtekintve Berlusconi eddigi életpályáján, Paolo Sorrentinónak volt tehát mihez nyúlnia. Ráadásul mikor elkezdte írni a forgatókönyvet, úgy tűnt, Berlusconi már visszavonult a politikai életből – ám azóta visszatért a közéletbe. A film előzeteséből egy olyan férfi képe bontakozik ki, aki országa leggazdagabb és legnépszerűbb embere akart lenni, aki mindent megkaphat, amit csak akar: a filmben alighanem fontos szerepet játszik Berlusconi zűrös magánélete. Carla Dall’Oglióval 1965-ben kötött házasságából két gyermekük született. Később Veronica Lario színésznővel volt tartós kapcsolata, aki további három gyermekkel ajándékozta meg – s később össze is házasodtak. A korosodó Berlusconi azonban egyre fiatalabb nők körül kezdett legyeskedni, olyan szexbotrányokba keveredve, amelyek összekapcsolódtak a milliárdos médiamogulból lett miniszterelnök nevével.

Loro a film címe, melynek jelentése: ők, de más írásmóddal – L’oro – aranyat jelent. A film főszereplője ismét Sorrentino kedvenc színésze, Toni Servillo lesz.

A magyar premier dátumát a forgalmazó 2018 végére ígéri.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com