Hírek

Moziba kerül Bernardo Bertolucci utolsó, befejezetlen filmje

Bernardo Bertolucci

Bertolucci halála előtt a The Echo Chamber című filmjén dolgozott.

A The Echo Chambert az olasz Indigo Film karolta fel. A film Bertolucci rendezői visszatérése lett volna a 2012-es coming-of-age filmje, az Én és te után. A filmgyártó cég azt mondta, a filmet Bertolucci művészi életerejének igazolásaként mutatják be, azt viszont még nem tudják, ki fogja megrendezni.

Bernardo Bertolucci november 26-án hunyt el rákban. A film forgatókönyvét még volt ideje befejezni két fiatal olasz forgatókönyvíróval, a Gomorrát jegyző Federica Ramoldival és a szépíró Ilaria Bernardinivel közösen.

A The Echo Chamberről keveset lehet tudni azt leszámítva, hogy a narratíva két szereplő között váltakozik egy háromszobás házban. A Variety információi szerint az ötletet egy hír adta, amely felkeltette Bertolucci érdeklődését a visszatérésre. A The Echo Chamber helyszíne hasonló az Én és te helyszínéhez, amely szinte kizárólag egy alagsori szobában játszódott, Bertolucci római lakásától egysaroknyira.

Halála előtt a 77 éves rendező kerekesszékbe kényszerült hátfájása miatt.

A kilenc Oscar-díjat nyert Az utolsó császár rendezője generációkat inspirált olyan filmjeivel, mint A megalkuvó vagy Az utolsó tangó Párizsban. Múlt héten rajongók százai látogatták meg a fekete öltönyben és edzőcipőben nyugvó rendező nyitott koporsóját a római Capitoliumon. Bertolucci temetése csütörtökön lesz, olyan nemzetközi sztárok várható részvételével, mint Sharon Stone, Richard Gere, Debra Winger, Wim Wenders, Jim Jarmusch, Amos Gitai és Bertolucci állandó producere, Jeremy Thomas. Martin Scorsese és John Malkovich videoüzenetben búcsúztak a mestertől.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya