Hírek

Bertolucci szerint „bátor” alkotások érkeznek a 70. Velencei Filmfesztiválra

Velence 70

poster_70_miac_copyKíváncsian várja a szerdán kezdődő 70. Velencei Filmfesztivál filmjeit Bernardo Bertolucci rendező, az idei zsűri elnöke, aki szerint „bátor” alkotások érkeznek Velencébe.

A 70. jubileumi filmszemle szerdai hivatalos megnyitója előtt kedd este a Francesco Rosi rendezte Le mani sulla cittá (Kezek a város felett) című filmnek erre az alkalomra restaurált változatát vetítik le. Az 1963-as olasz film ötven évvel ezelőtt nyerte el az Arany Oroszlán-díjat Velencében.

A fesztivált Alfonso Cuarón mexikói rendező versenyen kívül bemutatott alkotása nyitja meg. Az űrben játszódó, Gravitáció című film főszereplője Sandra Bullock és George Clooney. Az amerikai sztárszínészeket a velencei Lido vörös szőnyegére várják. Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója az olasz sajtónak arról beszélt, hogy nem volt könnyű összeállítani a cannes-i és a torontói filmszemle közé eső velencei fesztivál programját. „A mai világ válságát tükröző, merész választásoknak” nevezte Barbera a Velencében szeptember 7-ig látható alkotásokat. Elárulta, hogy a versenyben és a versenyen kívül bemutatkozó több száz játék-, rövid- és dokumentumfilm mindegyikét ő sem látta még.

Bertolucci úgy vélte, a zsűrinek nem lesz nehéz dolga, sok tartalmas film közül válogathat.

Az Arany Oroszlánért folyó küzdelembe húsz alkotás kapott meghívást, olyan nagy visszatérők munkái is, mint Terry Gilliam és Jonathan Glazer.

Nagy várakozás előzi meg Errol Morris rendező Donald Rumsfeld volt amerikai politikusról, védelmi miniszterről forgatott dokumentumfilmjét. A The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld című film a hatvanas évektől a 2003-as iraki beavatkozásig eleveníti fel az Egyesült Államok politikáját. Morris 2004-ben Oscar-díjat kapott A háború ködében című dokumentumfilmjéért.

A lengyel politikáról szól Andrzej Wajda Walesa – Man of Hope (Walesa – A remény embere) című filmje, amely Lech Walesa életét mutatja be a Szolidaritás szakszervezettől a köztársasági elnöki székig. A Márványember és a Vasember trilógiáját záró film velencei bemutatóján Walesa is jelen lesz. Az ember és a politika kapcsolatát feszegeti Kitty Green ötvenezer dollárból készült dokumentumfilmje a Femen ukrán nőmozgalomról, amelynek vetítésére a Femen aktivistái is beígérkeztek.

Velence 70

Meglepetésben nem lesz hiány – ígérte az olasz sajtó, mely szerint hiába a gazdasági válság a Velencei Filmfesztiválról az idén sem hiányoznak majd a sztárok, a szereplési vágy és a jó filmek sem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com