Hírek

Betiltották a színészek túlfizetését Kínában

Kasszasiker, pénz

Így akarják megakadályozni az adócsalást, illetve a rossz példamutatást a fiataloknak a hatóságok.

A kínai hatóságok szerdán bejelentették, hogy maximálják a kínai film- és tévésztárok gázsiját. Az indoklás szerint az ágazatban elharapódzott adócsalással és túlzott pénzhajhászással akarnak leszámolni – írja a BBC News.

Az új rendelkezés szerint a filmek és tévéprogramok színészei legfeljebb a teljes produkciós költség 40 százalékát kaphatják majd meg. A főszereplők gázsija pedig nem haladhatja meg a teljes szereposztás költségének 70 százalékát.

A lépésre azt követően került sor, hogy Kínában nagy vita alakult ki a hírességek elszállt honoráriumai és az állítólagos adócsalások miatt.

A hivatalos bejelentést öt kormányhivatal – köztük a propagandahivatal, a kulturális és idegenforgalmi minisztérium, valamint a rádió, televízió és film szabályozásával foglalkozó hivatal – közös közleményében hozták nyilvánosságra.

A közlemény nem indokolja a hírességek elleni fellépést, csupán arról ír, hogy szükségessé vált a beavatkozás a színészek csillagászati gázsija, az adóelkerülés és más problémák miatt, ezek ugyanis „rombolóan hatnak a film- és tévéiparra, pénzhajhászáshoz vezetnek”. A kártékony hatások között sorolták még, hogy a fiatalok vakon követik a hírességeket és csorbulnak a társadalmi értékek.

Májusban egy kínai tévés műsorvezető, Cuj Jung-jüan állt elő azzal, hogy a sztárok valójában két szerződést kötnek, úgynevezett „jin és jang szerződést”, egy nagyobb és egy kisebb összegről.

A hatóságoknak csak a kisebb összegű szerződést vallják be, hogy kevesebbet adózzanak.

Mivel nem sokkal korábban Cuj nyilvánosságra hozta, hogy Kína egyik legnépszerűbb színésznője, Fan Ping-ping 1,6 millió dolláros (454 millió forintos) szerződést írt alá, sokan úgy vélték, hogy a kettős árazással a sztárra utalt.

A stúdió, amely Fant alkalmazta, visszautasította a gyanúsítást, és jogi lépésekkel fenyegetőzött a „rágalmazás” miatt.

Június elején azonban a kínai hatóságok az interneten megjelent online gyanúsítások alapján „bizonyos tévé- és filmsztárok adóügyeiben” vizsgálatot kezdtek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com