Hírek

Beyoncé megrendezte Az oroszlánkirály méltó feldolgozását? – Black Is King előzetes

Beyoncé hihetetlenül látványos vizuális albumot rendezett a 2019-es Az oroszlánkirályhoz írt zenéjéhez. A kritikusok imádják a filmet, a nézők egy része támadja – itt a Black Is King előzetes.

Az R&B és a pop koronázatlan királynője egy baromira látványos, ugyanakkor megosztó új projekttel állt elő; a The Lion King: The Gift című albumához rendezett egy filmet, amely simán elmegy egy új Az oroszlánkirály adaptációnak is. A Black Is King pár napja debütált a Disney+-on.

A Disney tavalyi Az oroszlánkirály feldolgozásában Beyoncé bújt Nala bőrébe, ő adta (ének)hangját a karakternek. Az énekesnő írta a film egyik új dalát is, a Spiritet, amely kapcsán készült el aztán előző év júliusában a fent említett album is.

A lemez számai most egy látványos filmben állnak össze, amelyet maga Beyoncé írt és rendezett Jenn Nkiru, Blitz the Ambassador, Jake Nava és Emmanuel Adjei oldalán. A Black Is King éltető kritikákat kapott sok helyen, kiemelve, milyen jó a rendezés, az operatőri munka, a kosztümök, illetve az alkotás kulturális témája. A film ugyanis számos afrikai motívummal toldja meg a jól ismert történetet, illetve a közreműködő művészek listáján is számos afrikai alkotóval találkozunk.

A filmben természetesen Beyoncé közeli családján – beleértve férjét Jay-Z-t is – kívül is hemzsegnek a kisebb-nagyobb sztárok: felbukkan például Pharrel Williams, Lupita Nyong’o, Naomi Campbell, Kelly Rowland, Lord Afrixana, Tiwa Savage, Yemi Alade, Jessie Reyez, Shatta Wale, Salatiel, Aweng Ade-Chuol és még sokan mások.

Hiába azonban a kedvező kritikák, a megannyi cameo és az előzetes alapján lehengerlő látványvilág, sokakat nem nyert meg a mű. Számos néző emelt hangot annak, hogy Beyoncé leegyszerűsíti az afrikai hagyományokat és amolyan kulturális érdekességként ad el egy képet a kontinensről, amely szerintük közel sem ábrázolja hitelesen a több mint egy milliárd ember változó életkörülményeit.

A Black Is King egyelőre csak a nálunk még nem elérhető Disney+ kínálatában látható, de remélhetőleg hamarosan a hazai közönség is megnézheti Beyoncé rendezését, hogy aztán eldönthesse, kiknek van igazuk.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya