Hírek

Bezárhatják az Örökmozgót

orokmozgo_filmmuzeum A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye alapján igen csak borús az Örökmozgó Filmmúzeum jövője. Mi reméljük a legjobbakat, de egyelőre csak várni lehet a fejleményeket.

A közlemény pedig így szól:

„A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) jogelődje a Magyar Nemzeti Filmarchívum tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt-vel az Örökmozgó mozi használatáról az egykori teljes körű felújítást beszámító, rendkívül kedvező feltételekkel. A szerződés idén július 31-én lejár.

A szerződés meghosszabbításáról közel egy éve folynak a tárgyalások, amelyek nem vezettek eredményre. A tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj mintegy hétszeresét kéri, amit intézményünk, közgyűjtemény lévén, nem tud kigazdálkodni. A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét. Az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetésével azonban nonprofit tevékenységet végzünk.

Törvénybe is foglalt feladatunk a Filmmúzeumban bemutatni a magyar mozgóképkultúra alkotásait. Az elmúlt évben megkétszereztük a nézőszámot, ez azonban jelen körülmények között nem jelenti azt, hogy az Örökmozgót nyereségesen lehetne működtetni. Ez a megállapítás a jelek szerint az összes art mozira igaz.

2015. július 13-án a szerződés meghosszabbítása érdekében a jelenleg fizetetthez képest mintegy kétszeres ajánlatot tettünk a Budapest Filmnek. Ajánlatunkra a mai napig választ nem kaptunk, így jelen állás szerint az Örökmozgónak augusztus elsején be kell zárnia.”

Azt hiszem nem csak az egész Filmtekercs szerkesztőségének, de az egész ország filmbarátainak nevében remélem, hogy végül választ kap a MaNDA, és még sok-sok évig élvezhetjük az Örökmozgó mozi nyújtotta kulturális szórakoztatást.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés