Hírek Magazin

BIDF 2014: Díjátadó gálával ünnepelték a nyerteseket

bidf

budapesti nemzetkozi dokumentumfilm fesztivalDíjátadó gálával zárult az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Négy kategóriában díjazták a dokumentumfilmeket, továbbá közönségdíjat, operatőri díjat és különdíjakat is kiosztottak a fesztivál vasárnap esti záró gáláján a Corvin moziban. 

Az egészestés dokumentumfilmek közül a Mert gyerekek vagyunk szekcióban Teodora Ana Mihai román származású belga rendező Augusztusra várva című filmje nyerte el a nemzetközi zsűri díját.

A Mert szabadok vagyunk szekcióban versenyzők közül a Felvidék című szlovák alkotás bizonyult a legjobbnak Vladislava Plancíková rendezésében. Ebből a mezőnyből különdíjjal jutalmazták Sabine Lubbe Bakker és Niels van Koevorden filmjét, a Ne hagyj el című holland alkotást.

Elwira Niewiera és Piotr Rosolowski Dominó hatás című lengyel produkciója vitte el a Mert dolgunk van elnevezésű szekció fődíját, míg Dan Wasserman Hiszel a szerelemben? című izraeli dokumentumfilmje különdíjat kapott.

A rövidfilmes kategória kilenc alkotása közül a Farsangvasárnap című orosz munka, Dina Barinova rendezése nyerte a fesztivál díját.

A Nevem só című svájci film operatőri munkájáért Lutz Konermann érdemelte ki a legjobb operatőrnek járó elismerést.

Az HBO csatorna különdíját, a Láthatatlan kamera-díjat az Elszakadás című svéd film rendezője, Karin Ekberg vihette haza. A fesztivál közönségdíját pedig a dán Erlend E. Mo rendező Megzavart figyelem című alkotása nyerte el.

Az egyes kategóriákban 1500 eurós (több mint 450 ezer forintos) díjat osztottak ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felajánlásában. Mindegyik szekcióban az öttagú nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat. A grémiumban olyan neves alkotók foglaltak helyet, mint Paul Pauwels, a European Documentary Network vezetője, Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója, Dorota Rostkowska, a Varsóban működő Dragon Forum vezetője, Irena Taskovski, a Taskovski Film ügyvezető igazgatója, valamint Leena Pasanen, a Hot Docs nemzetközi bizottságának tagja.

Avatar

Magyar Vivien

Ez a szerző még nem töltött fel információt. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya