Fókuszban Hírek

BIDF 2016: Átadták a 3. nemzetközi dokumentumfilm fesztivál díjait

natural_disorderSzombaton adták át a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai és közönségdíjait az Olasz Kultúrintézetben. A versenyprogramok egyik zsűritagja, Hegedűs D. Géza az MTI-nek a díjátadó előtt azt mondta, ezek a filmek vagy direktebb formában vagy szinte észrevétlenül hatnak ránk úgy, hogy nem tudunk szabadulni tőlük.

A nemzetközi dokumentumfilm fesztivál szervezői az egészestés versenyfilmeket idén három szekcióba válogatták, amelyek a Mert ő normális, Mert miénk a hatalom, Mert enyém is a titok címet kapták. A Mert rövidek is vannak szekcióban pedig a rövidfilmek versengtek a díjért. Minden versenyszekció díjáról külön nemzetközi zsűri döntött. Ezen kívül a közönség és egy nyugdíjasokból, valamint egy diákokból álló zsűri is odaítélte díját.

A szervezők közleménye szerint a Mert ő is normális szekció díját a Természetesen rendellenes című dán film kapta, amelyet Christian Sonderby Jepsen rendezett. Különdíjjal ismerték el a norvég Magnus című dokumentumfilmet, amely Magnus Carlsen sakkvilágbajnokról készült.

A Mert miénk is a hatalom szekció győztese az Észak-Koreában forgatott A nap árnyékában című alkotás lett. A diktatúra propagandagépezetét bemutató filmet az orosz Vitalij Manszki készítette. A szekció különdíját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkája nyerte el, amely az Afrikából lélekvesztőkön Lampedusa partjaihoz érkező menekültáradatról szól.

A Mert enyém is a titok versenyprogram győztese az Egyre közelebb című brit dokumentumfilm lett, a különdíjat pedig a Samuel a felhők fölött című alkotásnak ítélték oda.

A Mert rövidek is vannak mezőnyéből a Nem vagyok idevalósi győzött, Az azonosítatlanok különdíjban részesült.

A közönségdíjat a Kedves emberek című svéd film kapta. A produkció egy svéd városba érkezett szomáliai menekültekről szól, akikből egy helyi vállalkozó hokicsapatot farag, Szomália első jéghokicsapatát.

meseselet

A nyugdíjas zsűri szintén a Természetesen rendellenes című filmet tüntette ki díjával. A diákzsűri pedig a Mesés élet című amerikai produkciót.

A Mert ő normális mezőnyben bemutatott alkotások öttagú zsűrijében foglalt helyet Hegedűs D. Géza színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, aki a díjátadó előtt értékelte az MTI-nek a szekcióban megtekintett filmeket.

„A tíz filmnek legalább a fele nagyon megérintett. Emberi sorsokat láthattunk, a filmek hősei kényszerhelyzetbe kerülnek, meg kell küzdeniük magukért, a szabadságukért, az elfogadtatásukért” – mondta.

A versenyfilmek közül a Mit tett című alkotást emelte ki, amelynek főhőse egy író, aki egy szenvedélyes konfliktusos pillanatban megöli a társát. „Mikor kijön a börtönből, még nem öreg, előtte van az életének a fele, de az a kérdés, mihez kezdjen ezzel a pokollal, az általa okozott tragédiával”. Elgondolkodtató, hogy ki tudja, hova sodor bennünket egy végzetes pillanat – fogalmazott a színész.

Hozzáfűzte: eredményeink és kudarcaink befolyásolják a személyiségünket, akár gyökeresen is megváltoztathatják, mert nemcsak ösztönlények vagyunk, hanem tudatos, gondolkodó lények, és lehet, hogy egy drámai esemény következtében a világot egyszer csak már másképp látjuk.

A 3. BIDF díjnyertes filmjeit vasárnap a fesztivál két helyszínén, a Premier Kultcaféban és az Ódry Színpadon láthatja ismét a közönség.

Hirdetés

Hirdetés