Hírek

BIDF 2016: Kiderült, ki a legújabb zsűritagja a harmadik Budapest International Documentary Festivalnak

bidf plakat 2016A harmadik Budapest International Documentary Festival zsűritagjai között színészek és véleményformálók is akadnak.

Ma újabb BIDF-zsűritag személyére és véleményére derül fény! Gryllus Dorka és Scherer Péter után Lakner Zoltán is elmondja, mi az, ami egyedülálló ezekben a mozifilmekben.

Melyik doku varázsolta el Lakner Zoltánt?

Sokunkat tartja lázban a politika, és elképesztő izgalommal olvasunk utána egy-egy háttérsztorinak (főleg, ha szaftos). Persze, hiszen a politikusok magánügye mindannyiunk ügye. Nyílt lapokkal játszani azonban nem mindenhol szokás – márpedig egy ilyen leleplező film, mint a MATRIX AB előtt nem marad rejtve semmi. Vajon bevállalnák ugyanezt a filmet a hazai politikusok? Vagy a cseheknél nemcsak a film, hanem a politikai kultúra is alapvetően különbözik? Ebben a tényfeltáró dokumentumfilmben izgulhatunk egyrészt azért, hogy fény derüljön a főszereplő korrupt titkaira, másrészt azért, mert végre tanúi lehetünk annak, milyen meglepő eredményekre képes a film, ha kellően alapos a filmkészítő…

És mi lesz még?

Lakner a Mert miénk is a hatalom / Let Us Have Power szekció zsűrijének tagja, ahol nem csak Csehország füle mögé kukkanthat be a néző. Olyan forró témák kerülnek terítékre, mint az észak-koreai diktatúra-gépezet működése, az Európába menekülő emberek és az őket fogadók valódi története, vagy éppen a délszláv háború felelőseinek igazi arca.

bidf plakat 2016

Miben más a BIDF?

Budapest International Documentary Festival elhozza a nézőknek a világ legizgalmasabb dokumentumfilmjeit az elmúlt két évből – drámai sorsok, kacagtató családi történetek, szerelem, halál, bűntények, nagy megúszások, hősök katartikus révbeérése, hogy csak néhány hívószót említsünk. Minden filmvetítést közönségtalálkozó követ a meghívott alkotókkal, mert a BIDF-en idén is lesz miről beszélgetni. Sőt! Vitákat is szervezünk, mert ahány néző, annyi vélemény, és itt végre nyíltan beszélgethetünk.

Címkék
Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya