Hírek

BIDF 2018: magyar rendező bhutáni dokumentumfilmjével nyit a fesztivál

A monostor gyermekei

Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című filmjével nyit január 23-an a Cinema City Aréna moziban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF).

Az elsőfilmes magyar rendező, Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című filmjével nyit január 23-án a Cinema City Aréna moziban a BIDF. A filmben, melyet a neves IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) is beválogatott a versenyprogramjába, egy olyan bhutáni család élesen megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A nyitófilmen kívül négy magyar dokumentumfilm is versenyez a fesztiválon.

Révész Bálint Nagyi Projektje három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának története. Simonyi Balázs Ultra című filmje öt versenyző legendás küzdelméről mesél a Sparthatlon futóversenyen. Bartha Máté egy fiatal roma lány karriertörténetéről szóló Bajnok, és Dobray György egy szegény sorsú fiú hollandiai futball próbajátékáról szóló Próbajáték című rövidfilmje is látható lesz a BIDF programjában.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a világ közel 30 országából érkező 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotás közül válogathat az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt érzékeny néző.

Szakmai és külön programok is színesítik a BIDF rendezvényeit. A filmek alkotóival vetítések után a közönség is találkozhat.

A 2018-as fesztivál alkotásai sokrétűek és akut tabutémákat is érintenek. Legfontosabb témák: migrációs válság, Brexit, fogyatékkal élők szerelmi élete, ördögűzés Olaszországban, oktatás, gyermekek, család, generációs különbségek és változó világ, demokrácia, szabadság, hatalom, másság.

A fesztivál életműdíját a neves filmrendező és egyetemi tanár Gazdag Gyula kapja, aki az amerikai UCLA-n tanít. A BIDF meghívására érkezik Budapestre, hogy átvehesse a neki szánt méltó szakmai elismerést.

A BIDF eseményeiről természetesen a Filmtekercs is tudósítani fog, keressétek a cikkeinket!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya