Hírek

Bille August dán rendező lesz a prágai Febiofest díszvendége

Bille August Oscar-díjas dán filmrendező lesz az egyik díszvendége a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztiválnak, amelyre az idén március 21. és 29. között kerül sor – jelentette be Fero Fenic, a filmszemle alapítója keddi sajtótájékoztatóján Prágában.

A cseh film nagyjai közül ezúttal Jirina Bohdalová színésznő lesz az egyik díszvendég.

A Febiofest filmfesztivál immáron 26. évfolyamában összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikai szekcióban mintegy hatvan ország alkotójának a filmjeit vetítik le.

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár. Fero Fenic szerint az idén Bille August és Jirina Bohdalová kap életművéért Kristián-díjat.

Sajtótájékoztató Prágában (Forrás: fabiofest.cz)
Sajtótájékoztató Prágában (Forrás: febiofest.cz)

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban.

Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya