Hírek

Bille August a Pekingi Filmfesztivál zsűrielnöke

Bille August dán filmrendező lesz az április 16. és 23. között zajló 7. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának zsűrielnöke. A fesztiválon bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét és retrospektív válogatásban David Lynch filmes életművét is műsorra tűzik.

Lynch filmjei közül számos olyan alkotást vetítenek, amelyeket korábban nem láthatott a közönség a kínai mozikban: köztük a Radírfej, a Kék bársony, Az elefántember, a Lost Highway és a Mulholland Drive című filmeket. Bemutatják ezen kívül az amerikai rendezőről készült David Lynch: The Art Life című dokumentumfilmet is, amit április elején a budapesti Titanic Filmfesztivál szintén műsorára tűz. Lynch, aki jelenleg a május végétől új epizódokkal jelentkező Twin Peaks-sorozaton dolgozik, a pekingi szervezők szerint nem vesz részt a fesztiválon – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas Bille August viszont a nemzetközi zsűri elnökeként dönt majd az idei Tiantan-díjakról, a karjait az Ég Templomának (Tiantan) körvonala felé nyújtó nőt ábrázoló aranyszobrokról. A versenyprogramban 15 alkotás szerepel.

A mustrán egyébként a dán filmes, továbbá Michelangelo Antonioni olasz filmrendező és Sylvia Chang színész-rendező munkáiból is látható majd retrospektív válogatás.

A Pekingi Filmfesztiválon ötszáz filmet tűznek műsorra mintegy 30 filmszínházban a 16 nap alatt. Levetítik az idei Berlinale Arany Medve-díjas filmjét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását, és a rendezői Ezüst Medve-díjas The Other Side of Hope című Aki Kaurismaki-filmet is. Versenyen kívül nézheti meg a közönség a Halálos iramban és A Karib-tenger kalózai új epizódjait.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya