Hírek

Blokád címmel nagyjátékfilm készül Antall József életéről

Antall-József-Blokád

A Blokád Antall József életét mutatja be. A film elkészültét a Nemzeti Filmintézet közel másfél milliárd forinttal támogatja.

Magyarország első szabadon választott kormányfője, azaz Antall József életéről készül nagyjátékfilm – írja az MTI. A Blokád forgatókönyvét Köbli Norbert (Apró mesék, Örök tél) írja, a rendező Tősér Ádám, a producer Lajos Tamás. Ez az első alkalom, hogy így dolgozzák fel Antall József életútját és küzdelmét a demokráciáért.

A Blokád a tervek szerint bemutatja a fiatal Antallt 56-os forradalmárként, de a rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon választott kormányfőjeként is.

A film a politikai kulisszák mögé, vagyis a harcokba és alkukba enged betekintést, de a miniszerelnök személyes terét is megmutatja. Ilyen pillanat, amikor Antall a kórteremben frissen műtve szembesül azzal, hogy a taxisok az egész országot blokád alá vonták a drasztikus benzináremelés miatt.

A Nemzeti Filmintézet 1,47 milliárd forint támogatást szavazott meg a film gyártására.

A forgatás októberben kezdődik, a filmet a tervek szerint 2022 őszén mutatják be.

Tősér Ádám elmondta, „egy mély emberi drámát mutat be a Blokád. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni. A film nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád emlékezetes napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek.”

A rendező nem először nyúl a közelmúlt történelméhez. Tavaly mutatták be Ötvenhatos utak című filmjét, ami személyes történeteken keresztül tárja fel a forradalom során külföldre menekültek sorsát. Tősér producerként jegyzi A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilmet, amely Erőss Zsolt hegymászó emberfeletti küzdelmét követte a lábamputációtól a visszatérésig a legmagasabb hegyekre. Legutóbbi rendezése, a Kittenberger – Az utolsó vadászat bemutatásra vár. A film Bodrogi Gyula főszereplésével sajátos formában mutatja be a világhírű Afrika-kutató kalandos életét.

Lajos Tamás és Köbli Norbert a kezdetektől fogva forgatókönyvíróként és kreatív producerként dolgozik együtt. Közös sikereik közé tartozik az Emmy-díjas Örök tél, vagy az Emmy-re jelölt Trezor.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés