Hírek

Bob Chapek váltja a Disney élén Bob Igert

Disney

Hollywood egyik legnagyobb hatalmú emberének mondott Bob Igert egy igazi veterán váltja a Disney élén: Bob Chapek, a Disney Park divízió vezetője 27 éve van az egeres birodalomnál.

Bob Iger saját elhatározásából távozik a Diseny elnöki posztjáról. Nevéhez fűződik Rupert Murdoch szórakoztatóipari birodalma, a 21th Century Fox megvásárlása tavaly márciusban és a Disney streamingszolgáltatásának tavaly év végi elindítása, de korábban ő vezényelte a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm bekebelezését is. 2005 óta vezette a médiacéget és most sem válik meg tőle: 2021-ig biztosan a cégnél marad ügyvezető elnökként, hogy a vállalat „kreatív törekvéseit” irányítsa.

„Az elmúlt 12 hónapban cég nagyobb és komplexebb lett. Úgy éreztem, hogy a cég financiálisan stabil, a stratégia kialakult, így a lehető legtöbb időt kellene vállalkozásunk kreatív ügyeire fordítanom, mert ez jelenti majd a 2021-es év legnagyobb prioritását“ – mondta el Iger egy keddi konferenciatelefon alkalmával. „A Disney közvetlenül a vásárlóknak értékesített szolgáltatásainak és a Twenty-First Century Fox-szal való integráció sikeres elstartolását követően úgy vélem, ez a megfelelő időpont, hogy átadjam az irányítást.”

„A cég piaci értéke ötszörösére nőtt Iger elnöki idejében” – mondta el Susan Arnold, a Disney igazgatói tanácsának tagja. Tény, hogy az Iger-érában a Disney új szintre lépett: tavaly a világ legnagyobb mozis kasszasikereinek tízes listáján hét filmet készített a Disney, a cég új streamingszolgáltatójának pedig már több mint 28 millió előfizetője gyűlt össze.

A cég Iger utódjául Bob Chapeket nevezi ki; ő lesz az 1920-as években alakult cég hetedik elnöke. Iger így nyilatkozott utódjáról: „Tökéletesen megbízom Bobban és alig várom, hogy közvetlenül vele dolgozhassak a következő 22 hónapban.”

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés