Hírek

Star Wars: Boba Fett saját filmet kap (és talán Obi-Wan Kenobi is)

James Mangold írja és rendezi az új Star Wars filmet Boba Fett fejvadásszal a főszerepben. Egy Obi-Wan Kenobi filmről is tárgyalnak.

Logan rendezője, James Mangold lesz felelős a messzi-messzi galaxis egyik legnépszerűbb figurájáért: a (sokak szerint érthetetlen módon) körülrajongott fejvadász, Boba Fett önálló filmet kap a Star Wars antológiasorozaton belül – írja a The Hollywood Reporter.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A fejvadász mellékszereplőként szerepelt az eredeti trilógiában (ő szállította le az elfogott Han Solót a hutt gengszter Jabbának, de a Birodalom megbízásából már a Hothtól követte a Millennium Falcont), és rövid előzménytörténetet is kapott a kétezres évek elején megjelent filmekben (itt Mace Vindu győzi le apját, Jango Fettet párviadalban); ezután az első animációs sorozatban is feltűnt, valamint számtalan képregényben, könyvben és játékokban is.

Mozis szereplése rövidke jelenetekből áll és ráadásul méltatlan (csaknem komikus) halált szenved a Sarlakk szájában; ennek ellenére tagadhatatlanul izgalmas karakter csatákban megkopott páncéljával, jetpackjével, no és veszélyes foglalkozásával. Már a kezdetektől (jóval első mozis megjelenése előtt) erőteljes marketing épült rá; ez magyarázhatja, hogy

a Star Wars-rajongók körében különleges népszerűségnek örvend.

James Mangold mint rendező a tavalyi év egyik legjobb filmje, a Logan révén nyer megérdemelt hírnevet: a sötét, eddig sosem látott hangvételű szuperhős történet még egy Legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-jelölést is kapott.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Obi-Wan Kenobi köré is antológiafilmet szánnak: egyelőre Stephen Daldry (Billy Elliott, Az órák, A felolvasó, Rém hangosan és irtó közel) tárgyal a rendezésről; írókat és egyéb részleteket nem tudni.

Star Wars anyastúdiója, a Lucasfilm ambivalensen áll az antológia darabokhoz (vagy spinoffokhoz), amióta a Disney megvásárolta és beindította a Star Wars-filmek új hullámát. Míg a fősodort alkotó VII. és VIII. epizódok megbízhatóan könnyű, régies stílusú 1.0-s sci-fi űroperák, addig az eddigi két spinoff minősége jócskán eltér: a nagyszerű Zsivány Egyes a legtöbbek szemében a legjobb Star Wars film volt legalább A Birodalom visszavág óta, addig a friss Solo hatalmas csalódást keltett.

Ennek oka (legalább az utóbbi esetben) a Disney/Lucasfilm kontrollja lehetett: a stúdió, úgy tűnik, nem mer teret engedni az alkotói önállóságnak. Egy Boba Fett-film ugyanúgy a galaxis alvilágába kalauzolhat, ahogy a Solo próbálta: ez jelenthet némi reményt, ha Mangold képes kiállni a stúdióval szemben. Reméljük, a Disney Sarlakkja nem nyeli el ennek a filmnek a rendezői szabadságát is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés