Hírek

Star Wars: Boba Fett saját filmet kap (és talán Obi-Wan Kenobi is)

James Mangold írja és rendezi az új Star Wars filmet Boba Fett fejvadásszal a főszerepben. Egy Obi-Wan Kenobi filmről is tárgyalnak.

Logan rendezője, James Mangold lesz felelős a messzi-messzi galaxis egyik legnépszerűbb figurájáért: a (sokak szerint érthetetlen módon) körülrajongott fejvadász, Boba Fett önálló filmet kap a Star Wars antológiasorozaton belül – írja a The Hollywood Reporter.

A fejvadász mellékszereplőként szerepelt az eredeti trilógiában (ő szállította le az elfogott Han Solót a hutt gengszter Jabbának, de a Birodalom megbízásából már a Hothtól követte a Millennium Falcont), és rövid előzménytörténetet is kapott a kétezres évek elején megjelent filmekben (itt Mace Vindu győzi le apját, Jango Fettet párviadalban); ezután az első animációs sorozatban is feltűnt, valamint számtalan képregényben, könyvben és játékokban is.

Mozis szereplése rövidke jelenetekből áll és ráadásul méltatlan (csaknem komikus) halált szenved a Sarlakk szájában; ennek ellenére tagadhatatlanul izgalmas karakter csatákban megkopott páncéljával, jetpackjével, no és veszélyes foglalkozásával. Már a kezdetektől (jóval első mozis megjelenése előtt) erőteljes marketing épült rá; ez magyarázhatja, hogy

a Star Wars-rajongók körében különleges népszerűségnek örvend.

James Mangold mint rendező a tavalyi év egyik legjobb filmje, a Logan révén nyer megérdemelt hírnevet: a sötét, eddig sosem látott hangvételű szuperhős történet még egy Legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-jelölést is kapott.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Obi-Wan Kenobi köré is antológiafilmet szánnak: egyelőre Stephen Daldry (Billy Elliott, Az órák, A felolvasó, Rém hangosan és irtó közel) tárgyal a rendezésről; írókat és egyéb részleteket nem tudni.

Star Wars anyastúdiója, a Lucasfilm ambivalensen áll az antológia darabokhoz (vagy spinoffokhoz), amióta a Disney megvásárolta és beindította a Star Wars-filmek új hullámát. Míg a fősodort alkotó VII. és VIII. epizódok megbízhatóan könnyű, régies stílusú 1.0-s sci-fi űroperák, addig az eddigi két spinoff minősége jócskán eltér: a nagyszerű Zsivány Egyes a legtöbbek szemében a legjobb Star Wars film volt legalább A Birodalom visszavág óta, addig a friss Solo hatalmas csalódást keltett.

Ennek oka (legalább az utóbbi esetben) a Disney/Lucasfilm kontrollja lehetett: a stúdió, úgy tűnik, nem mer teret engedni az alkotói önállóságnak. Egy Boba Fett-film ugyanúgy a galaxis alvilágába kalauzolhat, ahogy a Solo próbálta: ez jelenthet némi reményt, ha Mangold képes kiállni a stúdióval szemben. Reméljük, a Disney Sarlakkja nem nyeli el ennek a filmnek a rendezői szabadságát is.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya