Hírek

Bohócon innen és túl: A King-adaptációk új korszaka

A hatalmas sikerű Az és a rajongókat felhergelő A setét torony után úgy tűnik, megérett a világ a Stephen King-adaptációk egy új hullámára.

Stephen King két nyári blockbuster-filmje mellett több tévés, illetve mozifilmes projekt is megpróbálja adaptálni az író történeteit. Bár A köddel való próbálkozásgyengére sikeredett, mind a Mr. Mercedes, mind pedig a Netflix által jegyzett Gerald’s Game (Bilincsben) – ha nem is hibátlan, de – példás adaptáció. Az igényes feldolgozások táborát gazdagítja az időutazásos 11.22.63 alapján készített minisorozat is.

Ezek után pedig újabb King-adaptációk kerültek kilátásba. A regények után most a szerző egy novellájára, az Engedjétek hozzám a kisdedeket (Suffer the Little Children) címűre esett a Bread & Circuses Entertainment választása (olvastam: tényleg van benne potenciál, de kérdés, elég-e egy egészestés filmre?). Továbbá a Bilincsben mellett a Netflixet dicséri a nemrég bemutatott 1922 filmes feldolgozása is.

Ám a King-adaptációk dömpingjének még korán sincs vége, hiszen – amellett, hogy már biztosra vehető az Az második része – úgy tűnik, filmre viszik A talizmánt is, melyet a Csillagainkban a hibát jegyző Josh Boone fog írni és talán rendezni is. A feldolgozás formátuma még alakulóban van: az alkotók először sorozatot terveztek, időközben mégis a mozifilmes adaptáció felé billent a mérleg – írja a Variety.

Mintha felfutóban lennének a sorozatként létrejövő King-adaptációk is, hiszen a Mr. Mercedes és A köd után az Újjászületés, valamint a fiktív városban játszódó Castle Rock is a tévéképernyőn fogja borzolni a nézők kedélyeit (utóbbi a zseniális Bill Skarsgårddal az élen).

A magas hőfokon izzó King-lázat egyébként

a Mester jóváhagyása is szítja,

hiszen King tetszését ezúttal elnyerte végre az Az (annak ellenére, hogy ez eddig több olyan — sokak által klasszikusnak tartott — adaptációnak sem sikerült, mint a Ragyogás és a Tortúra).

Azért is biztató lehet a bohóchorror sikere, mert King egyik legösszetettebb és legterjedelmesebb művéről van szó, amely – A setét toronnyal ellentétben – ráadásul a rajongók nagy örömére értő kezekbe került. Az Az éppen a regény komplexitása folytán válhat a jövőbeni adaptációk etalonjává, a film ugyanis bizonyítja, milyen gyümölcsöző is lehet az eredeti műhöz való értő és kreatív hozzáállás.

Kérdés, mennyire lesznek majd sikeresek a hasonló próbálkozások, hiszen köztudottan magas a jól sikerült feldolgozásokra jutó csapnivaló adaptációk aránya. Elég csak az olyan alkotásokra gondolni, mint a mára feledésbe merült A mángorló, de még az olyan, klasszikusnak számító filmek rebootjával is meggyűlt Hollywood baja, mint a teljesen fölöslegesen feldolgozott Carrie vagy pedig a Stephen King által erőltetett Ragyogás-remake.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a filmkészítők közül többen fognak King novellisztikájából válogatni, így meglovagolva a kibontakozóban lévő trendet, de talán elkerülve A setét toronyhoz hasonló ballépéseket.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com