Hírek

Bong Joon-ho lesz a 2021-es Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke

Bong Joon-ho az Élősködőkkel több szempontból is filmtörténelmet írt. Idén pedig a rendező lesz a 78. Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke, ami egy újabb mozitörténelmi mérföldkövet jelent: ő ugyanis az első dél-koreai rendező ebben a szerepkörben.

Az Élősködők sikerszériája 2019-ben kezdődött, amikor Cannes-ban megnyerte az Arany Pálmát, majd 2020-ban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elhozta (ez az első dél-koreai film, amelynek ez sikerült), mellette még három másik arany szoborral. Ezt követően a film szempillantás alatt a nézettségi toplisták élére került.

A rendező így nyilatkozott a zsűrielnöki posztról:

„A Velencei Filmfesztivál hosszú és sokszínű múlttal rendelkezik, így nagy megtiszteltetés, hogy részesévé válhatok ennek a gyönyörű filmművészeti hagyománynak. A zsűri elnökeként készen állok rá, hogy megcsodáljam és tapssal fogadjam a fesztiválra kiválasztott remek alkotásokat. Hatalmas várakozással és izgatottsággal állok a fesztivál elébe.”

Alberto Barbera, az esemény művészeti igazgatója is elárulta, hogy „a 78. Velencei Filmfesztivál kapcsán az első jó hír az, hogy Bong Joon-ho lelkesen vállalta, hogy a zsűri elnöke legyen”, és hozzátette: szerinte ő az „egyik legeredetibb és leghitelesebb hang a nemzetközi filmvilágban” – olvastuk a Variety cikkében.

A szinte mindig saját forgatókönyvből dolgozó Bong Joon-ho nem az Élősködőkkel hívta fel magára a figyelmet. 2003-as A halál jele című filmjével a koreai mozi ikonjává vált, majd ezt követte többek között A gazdatest és az Anya. A nemzetközi elismerést viszont már a 2013-as Snowpiercer hozta el a rendező számára, amit aztán a 2017-es Okja követett, hogy aztán az Élősködőkkel történelmet írjon.

Jelenlegi tervek szerint a 78. Velencei Filmfesztiválra 2021. szeptember 1-11. között kerül sor.

Avatar

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya