Hírek

A Borg/McEnroe című teniszmozival nyílik meg a torontói filmfesztivál

A Borg/McEnroe nyitja meg csütörtökön a 42. Torontói Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF), amely Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes alkotását is műsorára tűzi.

Hollywood megindult Kanadába: a szeptember 17-ig tartó torontói mustrán több Oscar-gyanús filmet is láthat a közönség, például a Downsizing című sci-fi szatírát Alexander Payne rendezésében vagy George Clooney Suburbicon – Egy kis szelet mennyország című kisvárosi thrillerét. A hétvégén záruló velencei fesztiválról érkezik Darren Aronofsky Anyám! című horrorja, a Telluride-ról pedig Angelina Jolie kambodzsai népirtásról szóló drámája.

Jennifer Lawrence az anyám! című filmben
Jennifer Lawrence az anyám! című filmben

A világ friss filmes alkotásaira kitekintő szekcióban korábbi fesztiválokon díjazott munkák közül is válogathatnak a nézők. Köztük lesz Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása, amely a Berlinalén elnyerte a fődíjat, és ez a film képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért folyó versengésben.

A BBC News beszámolója szerint a 11 napos fesztivál alatt több mint 250 filmet mutatnak be.

A nyitófilmben Shia LaBeouf és Sverrir Gudnason játssza el Björn Borg és John McEnroe nevezetes 1980-as wimbledoni döntőjét. Még egy teniszmozi szerepel a torontói merítésben: Billie Jean King és Bobby Riggs 1973-as összecsapását idézhetik fel a nézők a Battle of the Sexes című sportdrámában Emma Stone és Steve Carell főszereplésével.

A programban Margot Robbie I, Tonya című, Tonya Harding korcsolyabajnokról szóló filmje és a Thomas Edisont megszemélyesítő Benedict Cumberbach főszereplésével a The Current War is megtekinthető. Louis C.K. amerikai humorista titokban készített fekete-fehér filmjét, az I Love You, Daddyt, Brie Larson első rendezését, az Unicorn Store-t, valamint Aaron Sorkin rendezői bemutatkozását, a Molly’s Game-et is vetítik Jessica Chastainnel a főszerepben (előzetes itt).

A TIFF a filmes díjszezon egyik fontos lépcsője, bár ezen a fesztiválon a közönség osztja a díjakat. A korábbi győztesek között volt a Toronto után Oscar-díjjal is elismert Gettómilliomos, a 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Kaliforniai álom is, ezért az elemzők a díjakkal kapcsolatos előrejelzéseikben a TIFF eredményeit is komolyan számításba veszik.

A Borg/McEnroe című svéd-dán-finn filmet október 5-től játsszák a magyar mozikban.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés