Hírek

Börtönmesék – különleges dokumentumfilm készült elítéltekről

Elítélt bűnözők is készíthetnek filmet, miközben a büntetésüket töltik? Az It’s a Hard Truth Ain’t It pontosan így jött létre.

Egyedi dokumentumfilm mutatkozott be az HBO streaming felületein – a rendezői elítélt emberek. Az It’s a Hard Truth Ain’t It nemcsak egy szokatlan szemszögű alkotás, hanem csoportos önéletrajzi munka is.

A dokumentumfilm társrendezője, Madeleine Sackler, az indianai Pendleton Javítóintézetbe azért érkezett, hogy leforgassa szintén az HBO-nak az O. G. című filmet, amelyben az It’s a Hard Truth-t később megalkotó elítéltek némelyike is felbukkant színészként. A két, egy időben készülő alkotás hasonló témákat állít középpontba: a rehabilitációt és a múlt megértését.

Sackler szerint még a profi filmeseket is meglepte, milyen bensőségesen tudtak szólni saját múltjukról az elítéltek. „Ezek a férfiak megpróbálják kibogozni, hogyan kerültek börtönbe erőszakos bűntetteikért, és a filmkészítés elsajátításának élményét használják ahhoz, hogy ezt megértsék” – nyilatkozta Sackler az Indiewire-nek. – „Miközben készítik a filmet, azzal egy időben láthatod, ahogy megtanulnak filmet készíteni, ezen keresztül a filmkészítés maga is narratív eszközzé válik.”

A pendletoni elítéltek számos szerepet öltöttek magukra a dokumentumfilm elkészítése közben: nem csupán rendezők voltak, hanem interjúalanyok és egymás kérdezői is. Ha ennyi érdekesség nem lenne már így is bőven elég, az It’s a Hard Truth még tartogat egy különlegességet. A börtön lakóinak emlékeit a korábbi életükről, a börtönben töltött hosszú évekről animációs formában tárják elénk, a rajzolt szekvenciákért Yoni Goodman, a Libanoni keringő animációrendezője felelt.

Az It’s a Hard Truth Aint’t It premierje február 23-án az HBO Go és az HBO Now felületein volt, 25-én pedig az HBO tévécsatornáján is megtekinthető lesz.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya