Hírek

Börtönmesék – különleges dokumentumfilm készült elítéltekről

Elítélt bűnözők is készíthetnek filmet, miközben a büntetésüket töltik? Az It’s a Hard Truth Ain’t It pontosan így jött létre.

Egyedi dokumentumfilm mutatkozott be az HBO streaming felületein – a rendezői elítélt emberek. Az It’s a Hard Truth Ain’t It nemcsak egy szokatlan szemszögű alkotás, hanem csoportos önéletrajzi munka is.

A dokumentumfilm társrendezője, Madeleine Sackler, az indianai Pendleton Javítóintézetbe azért érkezett, hogy leforgassa szintén az HBO-nak az O. G. című filmet, amelyben az It’s a Hard Truth-t később megalkotó elítéltek némelyike is felbukkant színészként. A két, egy időben készülő alkotás hasonló témákat állít középpontba: a rehabilitációt és a múlt megértését.

Sackler szerint még a profi filmeseket is meglepte, milyen bensőségesen tudtak szólni saját múltjukról az elítéltek. „Ezek a férfiak megpróbálják kibogozni, hogyan kerültek börtönbe erőszakos bűntetteikért, és a filmkészítés elsajátításának élményét használják ahhoz, hogy ezt megértsék” – nyilatkozta Sackler az Indiewire-nek. – „Miközben készítik a filmet, azzal egy időben láthatod, ahogy megtanulnak filmet készíteni, ezen keresztül a filmkészítés maga is narratív eszközzé válik.”

A pendletoni elítéltek számos szerepet öltöttek magukra a dokumentumfilm elkészítése közben: nem csupán rendezők voltak, hanem interjúalanyok és egymás kérdezői is. Ha ennyi érdekesség nem lenne már így is bőven elég, az It’s a Hard Truth még tartogat egy különlegességet. A börtön lakóinak emlékeit a korábbi életükről, a börtönben töltött hosszú évekről animációs formában tárják elénk, a rajzolt szekvenciákért Yoni Goodman, a Libanoni keringő animációrendezője felelt.

Az It’s a Hard Truth Aint’t It premierje február 23-án az HBO Go és az HBO Now felületein volt, 25-én pedig az HBO tévécsatornáján is megtekinthető lesz.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya