Hírek

Börtönt kapott Felicity Huffman színésznő vesztegetésért

Amerikában az utóbbi évek egyik legnagyobb egyetemi botránya robbant ki az idén. Majdnem tíz évre visszamenőleg göngyölítették fel az ügy szálait, amely csalásokat és megvesztegetéseket tartalmazott: a tehetős szülők így jártak közre a gyermekeit jövőjéért. Harmincnál is több szülőt vádoltak meg, akik el is ismerték bűnösségüket. Közülük Felicity Huffman színésznő az első, akit el is ítéltek.

Több tucat ember ellen emeltek vádat idén márciusban Amerikában főiskolai vesztegetések miatt. A vád szerint számos gazdag szülő óriási összegeket fizettek ki olyan szervezeteknek, mint a Key Worldwide Foundation, hogy azok segítsenek csalással bejuttatni a gyerekeiket rangos főiskolákra. Olyan elitegyetemekről van szó, mint a Yale vagy a Stanford. A vádlottak között több híresség is akad, például Lori Loughlin vagy Felicity Huffman színésznők.

Felicity Huffman az idősebb lánya útját szerette volna egyengetni – aki nem is tudott róla, hogy a tesztpontszámait idegenkezűleg toldották meg. Múlt héten megírtuk, hogy az ügyészség egy hónapos börtönbüntetést kért Huffmanre, ahogy más vádlottakra is. Huffman áprilisban már elismerte, hogy bűnös a megvesztegetésben – ez egy 15 ezer dolláros „adományt” jelentett. Ügyvédjei azért harcoltak, hogy az ítélet pénzbüntetésre és felfüggesztett börtönre finomodjon.

A The Wrap közölte, hogy a második nem igazán sikerült. Huffmant elítélték, méghozzá 14 nap letöltendő börtönbüntetésre, amit október 25-én kell megkezdenie. A két hét mellé további egy év felfüggesztett börtönt kapott, valamint egy 30 ezer dolláros büntetést.

Született feleségek

A színésznő a nyilatkozatában elfogadta a bostoni bíróság döntését és ismételten elismerte bűnösségét. A következő szavakkal kért megbocsátást: „Újfent elnézést szeretnék kérni a tetteimért a lányomtól, a férjemtől, a családomtól és az egyetemi társadalomtól. Különösen azoktól a tanulóktól, akik keményen dolgoznak az egyetemre jutásért, és akiknek a szülei kimondhatatlan áldozatokat hoznak meg értük. Sokat tanultam az elmúlt fél évben, most a célom az, hogy letöltsem a rám rótt büntetést, és az, hogy utána jót adhassak vissza a közösségemnek.

A botrány nyomán több mint harminc szülő ellen emeltek vádat, közülük Huffman az első, akit el is ítéltek.

Felicity Huffman legismertebb szerepe a Született feleségek Lynette Scavója, az utóbbi időben a Netflixszel dolgozott. Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a jövőben lenne bármilyen filmes projektje – persze ez még nem jelenti azt, hogy ő is az elfeledett sztárok között végzi. A helyzetét azért nehezíti, hogy máris film készült a vesztegetési botrányról The College Admissions Scandal címmel.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.