Hírek

Bostoni maratoni robbantás és az azt követő hajsza – ilyen lesz a Patriots Day

patriots-day Megjött az első előzetes a 2013-as bostoni maratonon történt robbantásról szóló filmhez. A Patriots Day ismét összehozza Mark Wahlberg színészt és Peter Berg rendezőt. Az igaz történetet feldolgozó alkotás először karácsonykor érkezik néhány moziba, majd januárban mutatják be világszerte.

2013. április 15-én két bomba robbant a bostoni maratonon: 3 ember életét vesztette, és közel 270 ember megsérült a terrorakcióban. A nyomozás azonnal az FBI kezébe került, akik 3 nappal később elő is álltak két gyanúsítottal. A hajsza megkezdődött, de korántsem volt egyszerű, sem áldozatmentes az akció. Egy rendőr meghalt az összetűzésben, míg több másik súlyosan megsebesült. Az elkövetők egyikét egy tűzharcban lelőtték még 18-án, testvére azonban el tudott menekülni. Április 19-én gyakorlatilag lezárták egész Bostont, a lakosságot otthon maradásra szólították fel, míg több ezer rendőr és FBI ügynök kereste az életben maradt terroristát. Egy helyi bejelentést követően rátaláltak a bujkáló férfira, aki szintén életét vesztette a rendőrökkel való találkozás folyamán.

A Patriots Day a maraton, illetve az azt követő napok eseményeit mutatja be egy rendőrt állítva a középpontba. Őt alakítja majd Mark Wahlberg, de mellette olyan nevekkel találkozunk még, mint John Goodman, J.K. Simmons, Kevin Bacon és Michelle Monaghan.

A filmet a sorozatairól is ismert Peter Berg rendezte, aki korábban már kétszer is együtt dolgozott Walhberggel. A túlélő és a nemrég mozikba került Mélytengeri pokol is nekik köszönhető. Berg egyébként a forgatókönyv megírásából is kiveszi a részét, míg az alkotás zenéjéért Trent Reznor és Atticus Ross felelnek, akik Oscar-díjat kaptak a Social Network – A közösségi háló filmzenéjéért.

Az előzetes egyébként rövidsége ellenére meglepően pozitív. Persze itt is látunk kitartott képet az amerikai zászlóról és hatalmas erejű mondatok követik egymást, valahogy mégis hat az egész. Peter Berg amúgy sem a hatásvadászatáról híres, így teljes joggal bízhatunk egy izgalmas, emberi és az eseményekhez méltó alkotáshoz. A szereplőgárda ígéretes, Wahlberg és Berg korábbi munkái pedig olyan rutint adhatnak a két alkotónak, ami csak még jobbá teszi az alkotást.

A filmet limitált kiadásban először december 21-én mutatja be néhány amerikai mozi, majd január 13-tól láthatja egy jóval szélesebb közönség.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com