Hírek

Botrány a Millenium sorozat körül

A tetovált lány
Rooney Mara készül A tetovált lány címszerepére

A tetovált lány (Noomi Rapace)Dániában kitört a botrány a Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist történetét folytató most megjelent Millennium sorozat negyedik kötete, az Ami nem öl meg körül.

Stieg Larsson nem élhette meg A tetovált lány és két folytatása kiadását, de a posztumusz világhírt elnyert – eredetileg maga is tényfeltáró újságíró – szerző kötetei mind ez idáig több mint harmincmillió példányban keltek el világszerte. Larsson korai halála előtt egyébként majdnem készre írta a negyedik részt is (a sorozatát eredetileg tíz kötetesre tervezte), de mivel élettársa, Eva Gabrielsson nem tudott megegyezni Larsson családjával a szerzői jogdíjak és a hagyaték elosztásáról, ezért a folytatást titok övezi.

Svédországban a triológiából 2009-ben film készült (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől), s még abban az évben bemutatták. Niels Arden Oplev, az első rész rendezője a szoros határidők miatt nem vállalta a további részek elkészítését, így a további részeket Daniel Alfredson rendezte. A filmváltozatokból készült egy hatrészes TV sorozat is, amely másfél órával hosszabb, mint a mozikba került három film. A Lishbet Salandert alakító Noomi Rapace-t (a felső képen) felkérték a sztori amerikai változatának főszerepére is, de ő elutasította ezt – végül az amerikai remake-ben Rooney Marát (az alsó képen) láthattuk Daniel Craig oldalán.

A tetovált lányA botrány most azon tört ki Dániában, hogy halálát követően a jogutódok nem érték be a három kötettel, és folytatják a hatalmas pénzeket hozó trilógiát. Lisbeth és Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) kalandjainak negyedik kötetét Daniel Lagercrantz svéd újság- és memoáríró most dobta piacra. Aki olvasta, dicséri az új regényt, a pénzéhséggel vádolt örökösöket támadók csupán azt kifogásolják, hogy Lagercrantz elvállalta ezt a feladatot. A híres dán krimiszerző, Jussi Adler-Olsen ezért most bojkottra szólított fel, mely felhívással Stieg Larsson özvegye is egyetért.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com