Hírek

Botrány az HBO-nál: kamuprofilokkal alázták a kritikusokat, akiknek nem tetszettek a műsoraik

„Csak egy random valakire van szükségünk, hogy vitába szálljunk vele és rosszul érezze magát” – írta az HBO akkori tartalomigazgatója, miután egy kritikus negatívan nyilatkozott egy sorozatukról.

Az esetet a Rolling Stone tárta fel egy terjedelmes riportban, miután olyan sms-ekhez jutottak hozzá, amelyek tele vannak terhelő bizonyítékokkal. A kampány ötletgazdája Casey Bloys volt, aki 2020 júniusában az HBO eredeti tartalmakért felelős igazgatója volt, 2022 októbere óta pedig a cég vezérigazgatója és elnöke. Az igazgatót zavarta, hogy a Vulture kritikusa, Kathryn VanArendonk a Twitteren negatív hangnemben írt az HBO új sorozatáról, a Perry Masonről – még mielőtt azt bemutatták volna, tehát az újságíró feltételezhetően kapott előzetes megtekintési lehetőséget.

Bloys az HBO drámai műsoraiért felelős alelnökével, Kathleen McCaffrey-vel egyeztetett arról, hogy mit lehetne tenni ebben a helyzetben. VanArendonknak végül nem vágtak vissza, de a megoldás egyfajta trollkülönítmény lett, akik a Rolling Stone információi szerint 2020 júniusa és 2021 áprilisa között legalább hat esetben használtak kamuprofilokat arra, hogy beleálljanak az HBO-s tartalmakról negatívan író kritikusokba, illetve nézőkbe a Twitteren (amelynek hivatalos neve ma már X). Eközben pozitív bejegyzéseket is írtak, amelyeket elhintettek az HBO műsorairól szóló cikkekben.

A Rolling Stone megkeresése utána az HBO nem cáfolta, hogy az üzenetváltások hitelesek, de a szóvivőjük azt mondta, nem kommentálja a levélváltásokat és a tweeteket.

Az üzenetek a részét képezik egy adathalmaznak, amit egy bírósági perben használnak fel. Az HBO volt munkatársa, Sully Temori az HBO és több vezetője, valamint The Weeknd és Az idol két producere ellen indított pert. Temori azt állítja, hogy zaklatták, megtorlással és diszkriminációval fenyegették mentális egészségügyi állapota miatt. Az ő feladata lett az a megalázó munka is, hogy létrehozza a hamis fiókokat, amelyekkel válaszolhatnak a kritikusoknak. Temori ügyvédje szerint az üzenetek példaként szolgálnak egy nagyon kicsinyes vállalati kultúra működésére, és csak egy kis szeletét képezik Temori ügyének.

Temorit McCaffrey kereste fel azzal, hogy Bloys a Twitter megszállottja, és szeretne harcba indulni – anélkül, hogy ez visszavezethető legyen az ő személyéhez.

Pályakezdőként Temori vállalta a feladatot.

Az álprofilok egyik bevetése 2021 áprilisában volt, a The Nevers című sorozat premierje idején, amelyre a Rolling Stone kritikusa 2,5 csillagot adott. Egy texasi anyuka álprofilja több kritikust is kiosztott, akiknek nem tetszett a sci-fi – korábbi bejegyzések nem tartoztak a profilhoz. Az Easttowni rejtélyek lehúzása ismét mozgósította az álprofilt.

Bloys nemcsak a kritikusok véleményét figyelte, hanem az átlagnézőkét is. Így amikor az HBO elkaszálta a Futás című sorozatot, ennek apropóján pedig egy névtelen kommentelő a cég vezetését szidta, Bloys ismét felháborodott és a megfelelő választ fogalmazgatta az sms-váltásokban. Nem sokkal később a Valaki valahol című sorozat bejelentésének híre alatt kellett rendet tennie az álprofilnak,

majd más gyanús kommentelők Bloys és az HBO zsenialitását kezdték dicsérni.  

A Rolling Stone birtokába került üzenetek és a trollhadsereg tanulságos betekintést nyújt egy tartalomgyártó felsővezetésének kulisszái mögé, ahol jogosan aggódnak az online térben zajló, a műsoraikról szóló diskurzusok miatt. Az eset egy újabb példa, amikor a cégek megpróbálnak ebbe beavatkozni, még ha ilyen kicsinyes módon is. Nemrég a Vulture robbantotta ki a botrányt, miszerint egy PR-cég lefizette a kritikusokat, hogy a filmjük jobb helyezést kapjon a Rotten Romatoes-on, de más példák is akadnak. A Rolling Stone munkatársai gyanúsan sok indiai fiókot találtak, amelyek Sam Levinson és The Weeknd Az idol című sorozatának 10 csillagos értékeléseket adtak az IMDb-n, és új felhasználók beáramlását figyelték meg, akik dicsérő értékeléseket hagytak a Rotten Tomatoes-on. A Warner Bros. megbízásából készült két jelentés pedig állítólag arra jutott, hogy a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája rendezői változatának megjelenését követelő fiókok 13 százaléka hamisítvány volt.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com