Hírek

20 éve nem voltak ilyen alacsonyak a mozis bevételek Amerikában

Előre

Két évtizedes csúcs dőlt meg a hétvégén az észak-amerikai mozik kasszáinál: a koronavírus szülte helyzet miatt brutálisan alacsony az elmúlt három nap bevétele – írja a Variety.

Negatív rekord született az USA-ban a mozik kasszáinál. A most péntek és vasárnap közti időszakban mindössze 55,3 millió dolláros bevétel jött össze a box office-oknál. A helyzet utoljára 2000. szeptember közepén volt hasonlóan siralmas, akkor 54,5 millió dollárt termelt a hónap közepi hétvége. Most egyedül a Disney-Pixar mese, az Előre érte el a 10 milliós határt, ezzel pedig maradt a lista élén.

Hiába a brutális csökkenés a bevétel és a nézőszámok terén, a helyzet nem mondható éppen váratlannak;

igaz, az USA is lényegében csak most kezdi el felvenni a harcot a koronavírussal, az előrejelzések és jóslatok szerint pedig a helyzet ennél sokkal súlyosabb lesz a következő hetekben, akár hónapokban. Ezt figyelembe véve a mostani alacsony számok nagy valószínűséggel csak egy sötét kezdet legelejét jelzik.

Amerikában egyelőre nincsenek egységesen bezárva a mozik, ugyanakkor a legnagyobb láncok és sok kisebb is 50%-os kapacitással dolgoznak, amely alapvetően a várt bevételek felét hozza csak. Erre jön rá, hogy az emberek egy része a tengerentúlon is kezdi komolyan venni a járványt, ezért az átlagos mozinézők kisebb hányada látogatja csak a filmszínházakat ezen a ponton. Az biztos, hogy a streaming oldalak látogatottsága hatalmasat fog ugrani a következő időszakban, ahogy a járványokkal foglalkozó alkotások népszerűsége is megnő majd. Steven Soderbergh Fertőzés című 2011-es sztárokkal telezsúfolt alkotása például már most igen keresett film.

Ezeknek a filmeknek már biztosan csúszik a premierje

A mozik helyzetét az sem segíti, hogy gyakorlatilag minden nagyobb filmnek eltolták a premierjét és szüneteltetik a munkálatait, így szépen lassan akár odáig is eljuthatnánk, hogy nincs se néző, se új film, és persze nyitott mozi se, ahol az első kettőt össze lehetne rakni.

Itthon sem túl fényes a helyzet. Eleinte azt mondták, hogy minden mozit bezárnak, majd jött a finomítás, hogy a mozik ha akarnak, alacsonyabb nézőszámmal tarthatnak vetítéseket.

Persze azért arról nincs szó, hogy temetni kéne a mozikat, noha egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor is áll vissza minden a rendes kerékvágásba. Addig is jobb, ha mindenki otthon marad, vigyáz magára és várja a Filmtekercs hamarosan érkező ajánlóit, hogy mit is érdemes megnézni a streaming oldalakon.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com