Hírek

20 éve nem voltak ilyen alacsonyak a mozis bevételek Amerikában

Előre

Két évtizedes csúcs dőlt meg a hétvégén az észak-amerikai mozik kasszáinál: a koronavírus szülte helyzet miatt brutálisan alacsony az elmúlt három nap bevétele – írja a Variety.

Negatív rekord született az USA-ban a mozik kasszáinál. A most péntek és vasárnap közti időszakban mindössze 55,3 millió dolláros bevétel jött össze a box office-oknál. A helyzet utoljára 2000. szeptember közepén volt hasonlóan siralmas, akkor 54,5 millió dollárt termelt a hónap közepi hétvége. Most egyedül a Disney-Pixar mese, az Előre érte el a 10 milliós határt, ezzel pedig maradt a lista élén.

Hiába a brutális csökkenés a bevétel és a nézőszámok terén, a helyzet nem mondható éppen váratlannak;

igaz, az USA is lényegében csak most kezdi el felvenni a harcot a koronavírussal, az előrejelzések és jóslatok szerint pedig a helyzet ennél sokkal súlyosabb lesz a következő hetekben, akár hónapokban. Ezt figyelembe véve a mostani alacsony számok nagy valószínűséggel csak egy sötét kezdet legelejét jelzik.

Amerikában egyelőre nincsenek egységesen bezárva a mozik, ugyanakkor a legnagyobb láncok és sok kisebb is 50%-os kapacitással dolgoznak, amely alapvetően a várt bevételek felét hozza csak. Erre jön rá, hogy az emberek egy része a tengerentúlon is kezdi komolyan venni a járványt, ezért az átlagos mozinézők kisebb hányada látogatja csak a filmszínházakat ezen a ponton. Az biztos, hogy a streaming oldalak látogatottsága hatalmasat fog ugrani a következő időszakban, ahogy a járványokkal foglalkozó alkotások népszerűsége is megnő majd. Steven Soderbergh Fertőzés című 2011-es sztárokkal telezsúfolt alkotása például már most igen keresett film.

Ezeknek a filmeknek már biztosan csúszik a premierje

A mozik helyzetét az sem segíti, hogy gyakorlatilag minden nagyobb filmnek eltolták a premierjét és szüneteltetik a munkálatait, így szépen lassan akár odáig is eljuthatnánk, hogy nincs se néző, se új film, és persze nyitott mozi se, ahol az első kettőt össze lehetne rakni.

Itthon sem túl fényes a helyzet. Eleinte azt mondták, hogy minden mozit bezárnak, majd jött a finomítás, hogy a mozik ha akarnak, alacsonyabb nézőszámmal tarthatnak vetítéseket.

Persze azért arról nincs szó, hogy temetni kéne a mozikat, noha egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor is áll vissza minden a rendes kerékvágásba. Addig is jobb, ha mindenki otthon marad, vigyáz magára és várja a Filmtekercs hamarosan érkező ajánlóit, hogy mit is érdemes megnézni a streaming oldalakon.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya