Hírek

Box Office: továbbra is szárnyal a Top Gun: Maverick, Tom Cruise valaha volt legtöbbet hozó filmje

A Top Gun: Maverick folytatja elképesztő sikerszériáját. Tom Cruise karrierjében is mérföldkő: mindössze pár hét leforgása alatt a színész valaha volt legnagyobb bevételt hozó filmjévé nőtte ki magát.

Azért meglepő némileg a Top Gun-folytatás ilyen váratlanul óriási népszerűsége, mert míg mondjuk egy Batman vagy egy Doctor Strange az őrület multiverzumában esetében birtokolható volt a siker, addig a Top Gun ’86-os első része már lassan négy évtizede készült.

Mégis, négy héttel a bemutató után a Maverick több szempontból is a „leg”-ek közé került.

A legnagyobb siker (értsd: legjövedelmezőbb, legnézettebb film) az évben az USA-ban, Cruise karrierjében, és a második legsikeresebb film a Paramount történetében – adta hírül a Collider. Jelenleg 473 millió dollárnál jár az USA-ban, világszerte 900 millió dollárnál, és a dél-koreai bemutató még csak most van a küszöbön – onnan is nyugodtan számíthatunk még párszáz milliós bevételre. A Forbes szerint a Maverick egész biztosan el fogja érni az 1 milliárd dolláros összbevételt.

A sztár eddigi, világszinten legjobban keresője filmje a Mission: Impossible – Útóhatás volt, amely 2018-ban 791 millió dollárt zsebelt be. Cruise az elmúlt évtizedben a franchise-filmekre összpontosított – az egyetlen kiugró tényező a Mindörökké rock (Rock of Ages), a Feledés (Oblivion) és az American Made. A jövőben ismét visszatér a megjósolhatón nagy bevételt hozó Mission: Impossible-höz: a tervek szerint 2023-ban és 2024-ben érkezik a két új rész.

A Maverick 44 millió dollárt tudott összeszedni még a negyedik hétvégéjén is az amerikai mozipénztáraknál, ami a történelem harmadik legtöbb bevételt hozó negyedik hétvégéje. A két film, amely jobban teljesített, az Avatar és az Amerikai mesterlövész. Nemzetközi szinten 39 millió dollárral gazdagodott ezen a hétvégén. Japán (összesen 5,4 millió dollár, összesen 42,8 dollár), az Egyesült Királyság (5,1 millió dollár, összesen 71,5 dollár) és Ausztrália (4,8 millió dollár, összesen 40,1 dollár) mozijaiban hozta a film a legtöbb bevételt ezen a hétvégén. Ezeket az országokat Franciaország, Brazília és Németország követte. A negyedik hétvége sikerének az apák napja is nagy eséllyel besegíthetett, amire kézenfekvő választásnak bizonyult egy Tom Cruise-mozi.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!