Hírek

Brad Pitt nem kampányol az Oscarért

Volt egyszer egy... Hollywood – Brad Pitt

Sokan már most biztosra veszik Brad Pitt jelölését Tarantino legutóbbi mozijáért, de a sztár magasról tesz az egészre.

Brad Pitt nem semmi évet tudhat maga mögött. A Volt egyszer egy Hollywood (majdnem) mindenkit levett a lábáról, és a Velencében bemutatott Ad Astra – Út a csillagokba is kiváló fogadtatásban részesült. Sokan úgy gondolják, hogy mindkét szerep abszolút Oscar-kaliberű, sőt, Tarantino filmjének mellékszerepéért már az elemzők többsége meg is előlegezte Pittnek a jelölést. Nos, a jelölés valószínűleg meg is lesz annak ellenére is, hogy a színész egy, az Entertainment Weeklynek adott interjúban kijelentette,

nem hajlandó részt venni az Oscar-kampányban egyik idei filmjéért sem.

Jó dolog, ha előkerül a neved, de egy filmnek nem ez a célja. A film azért van, hogy megszólítsa a közönséget most és sok év múlva. Ha nem erre fókuszálsz, azzal célt tévesztesz – mondta Pitt, és ezen nyilatkozata valószínűleg összefügg egy korábbival, amelyben azt lebegtette be, hogy mostantól sokkal kevesebb filmet vállal majd, mert egészen más dolgokra szeretne fókuszálni.

Persze ez nem újdonság, hisz az utóbbi években egyébként is sok szerepet visszadobott, hogy helyette a produkciós cége filmjeit támogassa producerként – tegyük gyorsan hozzá, nem kis sikereket elérve. Pitt cége, a Plan B olyan alkotásokkal állt elő az elmúlt években, mint az idei Sundance többször díjnyertese, a Last Black Man in San Francisco, a tavalyi Oscar-jelölt páros, Az alelnök és a Ha a Beale utca mesélni tudni. Ők készítették az elmúlt évek egyik legeredetibb sorozatát, a The OA-t vagy olyan remek filmeket, mint a Holdfény, A nagy dobás vagy Az élet fája és a 12 év rabszolgaság (ez utóbbiért egyébként Brad Pitt is Oscart kapott mint a film producere).

Ennyi siker után nem csoda, ha nagyobb teret akar engedni a színészeten kívüli alkotói tevékenységnek, bár sokan már most előálltak azzal, hogy a nem Oscar-kampány is Oscar-kampány, hogy Pitt épp ezzel akarja felhívni magára a szavazók figyelmét.

Tény és való, volt, akinek bejött a dolog. Híres például Mo’Nique esete, aki úgy kapott Oscart a Preciousért, hogy egyáltalán nem volt hajlandó részt venni a film kampányában, és még híresebb Marlon Brandóé, aki a Keresztapa díjszezonos felhajtásából maradt ki. De erre a két esetre számtalan ellenpélda is akad, jelesül ott van rögtön Pitt színésztársa a Volt egyszer egy Hollywoodból. Leonardo Di Caprio sem A tégla, sem a Véres gyémánt Oscar-kampányában nem volt hajlandó részt venni – a végeredményt tudjuk. De ugyanígy járt Joaquin Phoenix a The Masterrel és Anthony Hopkins a Hitchcockkal, hogy csak a közelmúlt egy-egy esetét említsem.

És hogy mire megy ezzel Pitt? Hamarosan kiderül…

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.