Fókuszban Hírek

BREAKING: J.J. Abrams rendezi a Star Wars IX-et

Star Wars: Az ébredő Erő (J. J. Abrams, 2015.)

J.J. Abrams, Az ébredő Erő rendezője vette át a Star Wars IX. részének irányítását Colin Trevorrow távozása után.

J.J. Abrams menti meg a Csillagok háborúja új trilógiájának 2019-ben érkező záró epizódját, az egyelőre cím nélküli IX. részt – kürtölték világgá este amerikai lapok, köztük a The Hollywood Reporter.

A IX. részről néhány napja azért írtunk, mert kiderült: Colin Trevorrow lemondott az epizód megrendezéséről. Eredetileg a rekordbevételeket elérő Jurassic World rendezője irányította volna a Star Wars sorozat IX. részét, azonban – alighanem kreatív nézetkülönbségek, magyarul a Lucasfilm rettentően szoros kontrollja miatt – végül faképnél hagyta az űroperát.

Rövid időn belül ez volt a második alkalom, hogy egy rendező otthagyja a Lucasfilmet. Nyár elején a Phil Lord és Chris Miller rendezőpáros állítólag a producerekkel vívott háború miatt veszítette el az előrehaladott állapotban lévő Han Solo projekt vezetését. Akkor pár napon belül robbant a szenzáció: Ron Howard fejezi be a filmet.

J.J. Abramsszel a Lucasfilm (és anyavállalata, a Disney) azonban most még Ron Howardnál is nagyobb szenzációt okozott (a hírt amúgy maga Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke jelentette be). Abrams ugyanis már bizonyított a VII. rész, Az ébredő Erő levezénylésével.

Méltó a klasszikus trilógiához, mese a javából” – lelkendeztünk 2015-ben a filmről. Az is igaz azonban, hogy a film éppen a leghőbb reményünket nem váltotta be. Ahelyett, hogy friss, modernebb, esetleg keményebb sci-fis hangvétellel újította volna meg a Star Wars öregedő világát, éppen az ellentéte lett: egy nosztalgiára épülő, semmi újat nem mutató, szinte az eredeti trilógia parafrázisának tekinthető újrázás.

Ennek valószínűleg a Lucasfilm túl erős kontrollja volt legalább az egyik oka. Ez év eseményei alapján pedig úgy tűnik, a Lucasfilm még mindig erős kézzel fogja rendezőit és

csöppet sem bátorítja a kreatív szabadságot.

Kérdés, hogy a következetesség jót tesz-e az épp óriás franchise-zá növekvő univerzumnak, vagy ellenkezőleg: szürkeséget és bátortalanságot hoz – írtuk legutóbb. Hamarosan kiderül: a IX. rész, az új trilógia lezárása a bejelentéssel együtt 2019 december 20-ára helyeződött át (eredetileg az év májusában érkezett volna); a VIII. rész viszont idén decemberben kerül a mozikba.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..