Hírek

Egy korszak szűnik meg – Így búcsúztatták Breckl János jelmeztervezőt

63 éves korában, 2022. január 21-én elhunyt Breckl János jelmeztervező, aki legutóbb a Post Mortem című filmben működött közre, de számos magyar filmben dolgozott az elmúlt évtizedekben.

Breckl János statisztaként, majd öltöztetőként dolgozott először a filmiparban, a ’90-es évektől pedig rendszeresen tervezett filmes jelmezeket. Pacskovszky József 1994-es Esti Kornél csodálatos utazása című filmjének már ő volt a jelmeztervezője. Gothár Péterrel többször is együtt dolgozott, ő tervezte a Paszport – Útlevél a semmibe, a Magyar szépség és A részleg jelmezeit.

Dolgozott még többek között az Üvegtigris 3., A feltaláló, A Viszkis, Made in Hungária, Kontroll, Meseautó, Sátántangó című filmekben.

A rendezőkkel való közös munkáról így nyilatkozott a film.hu-nak adott interjúban: Egy film létrejötte hosszú folyamat: van, amikor egy könyv – jó esetben – négy-öt évig érlelődik. A rendezőnek már-már „kényszerképzetei” vannak: látja, hogy a főszereplője piros csíkos zokniban ül egy kávéházban. Lehet, hogy a víziója rémes, mégsem egyszerű róla lebeszélni, mert már belé ivódott. Ekkor nagyon nehéz keresztül vinnem az elképzeléseimet. Mundruczóval elég’ sokat dolgoztunk együtt, most jutottunk el odáig, hogy úgy érzem, teljes mértékben elfogad. Hogy talán úgy gondolja: ez rendben van.”

Till Attila a közösségi oldalán így emlékezett meg kollégájáról: „Elment tegnap egy csodálatos ember, Breckl Jani, az egyik legnagyobb filmes ruhás. Nagyjából egy korszak szűnik meg lassan, nagyon fájdalmas érzés. Jani hihetetlen finoman volt jelen munkában, buliban, olyan jó volt vele beszélgetni!”

További visszaemlékezések és a fényképek a Breckl János Facebook oldalán tekinthetők meg. A borítófotó a Post Mortem című film bemutatóján készült, jobbra Breckl János látható.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com