Hírek

Brie Larson: A szoba a szeretetről és a szabadságról szól

aszoba_03Hiába egy emberrablás története, A szoba című film a szeretetről, a szabadságról és a kitartásról szól a főszereplő, Brie Larson szerint, akit megrázó alakítása révén máris Hollywood új csillagaként emlegetnek.

A szoba a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb női főszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is esélyes az Oscar-díjra. A kanadai-ír koprodukcióban készült alkotás egy elrabolt fiatal nőről szól, aki gyereket szül a fogságban töltött idő alatt, és csupán akkor sikerül megszökniük, amikor a kisfiú már ötéves. A film azt mutatja be, hogyan próbálnak beilleszkedni a kinti világba.

Az anyát alakító Brie Larson és a kisfiút játszó Jacob Tremblay egyaránt lenyűgözte a kritikusokat. A film elnyerte a közönségdíjat a torontói filmfesztiválon, Brie Larson pedig a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat és az amerikai filmkritikusok díját. A felkészülés során a 26 éves amerikai színésznő egy hónapra bezárkózott otthonába, kizárólag edzeni járt el. Nagyon kevés kapcsolata volt a külvilággal, kerülte a napfényt, mert az általa játszott karakter évekig él bezárva. Ennek ellenére Brie Larson számára a film a szeretetről, a szabadságról és a kitartásról, az anya és fia közötti szoros kapcsolatról szól.

A szoba az ír Lenny Abrahamson rendezésében, a dublini születésű, de Kanadában élő Emma Donoghue azonos című könyvsikeréből készült. A kötet 2010-ben esélyes volt a világ egyik legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Man Booker-díjra, és az írónő már a regény megjelenése előtt megírta a forgatókönyv vázlatát.

Donoghue művében a fogva tartó nem jut főszerephez, mint ahogy a filmben sem. „Karnyújtásnyi távolságra akartam tartani őt a könyvben, hogy ne váljon fontossá az olvasó számára. Elegem volt azokból a történetekből, amelyek a briliáns pszichopatáról és a névtelen áldozatokról szólnak. A visszájára akartam fordítani ezt, szembemenni azzal, ami megszokott a műfajban” – mondta egy korábbi interjúban.

A forgatókönyvet Lenny Abrahamson, a producerek és a film támogatóinak tanácsait megfogadva végül többször is átírta. A munka több évig tartott, de a rendező szerint a végeredmény hű maradt a könyvhöz. Abrahamson számára a Jacket játszó kisfiú megtalálása volt a legnehezebb feladat. „A pénz és a többi szereplő megvolt, tudtuk, hogy hamarosan forgatunk. Négy-öt hónapunk volt megtalálni a fiút”, mondta a Collider.com filmes honlapnak. A rendezőt lenyűgözte Jacob Tremblay alakítása. „Nem hiszem, hogy valaha is láttam jobbat gyerektől” – vélekedett.
Lenny Abrahamsont lenyűgözte a film fogadtatása, az, hogy mennyire felkavarja és megrázza a nézőket. “Nem könnyű elkészíteni egy ilyen filmet, és nem könnyű jól elkészíteni” – fogalmazott, hangsúlyozva a film rendkívül érzékeny hangvételét és azt, hogy rengeteg hiba csúszhatott volna a munkájukba, elég lett volna például, ha nem találják meg a megfelelő kisfiút Jack szerepére.

A szoba című film a Vertigo Média forgalmazásában csütörtöktől látható a magyar mozikban.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com