Hírek

Brit film nyerte az idei Febiofest prágai filmfesztivál fődíját

brokenRufus Norris, brit rendező Broken című filmje kapta a Új Európa elnevezésű versenykategóriában a Febiofest prágai nemzetközi filmszemle fődíját.


Hirdetés

A díjjal 20 ezer eurós pénzjutalom is jár. A péntek esti ünnepségen más irányú elfoglaltsága miatt a brit filmrendező személyesen nem tudta átvenni a díjat, amelyről egy 33 tagú zsűri döntött. A zsűri elnöke Vera Cáslavská, a többszörös olimpiai bajnok cseh tornásznő volt. A versenykategóriában 14 európai filmet mutattak be.

A 20. jubileumi filmszemle zárónapján a fesztivál díszvendége Geraldine Chaplin, Charlie Chaplin lánya a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért átvette a Prága városa által adományozott Kristián-díjat. Ebből az alkalomból a nap folyamán Geraldine Chaplin több filmjét is levetítették.

A kilencnapos fesztivál megnyitóján Jeremy Thomas brit filmproducer és Giancarlo Giannini olasz színész vehette át a világ filmművészetéhez való hozzájárulásért odaítélt Kristián-díjat. Ezt a díjat kapta Richard Lester, a Beatles-filmek rendezője, valamint Jerzy Stuhr lengyel színész-forgatókönyvíró is.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A főprogram keretében bemutatták mindazokat a filmeket is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

Méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb, fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképművészetéből ad válogatást.

A fesztiválon hagyományosan magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István rendező volt a szemle díszvendége. Az idei programban Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje szerepelt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x