Hírek

Brit film nyerte az idei Febiofest prágai filmfesztivál fődíját

brokenRufus Norris, brit rendező Broken című filmje kapta a Új Európa elnevezésű versenykategóriában a Febiofest prágai nemzetközi filmszemle fődíját.

A díjjal 20 ezer eurós pénzjutalom is jár. A péntek esti ünnepségen más irányú elfoglaltsága miatt a brit filmrendező személyesen nem tudta átvenni a díjat, amelyről egy 33 tagú zsűri döntött. A zsűri elnöke Vera Cáslavská, a többszörös olimpiai bajnok cseh tornásznő volt. A versenykategóriában 14 európai filmet mutattak be.

A 20. jubileumi filmszemle zárónapján a fesztivál díszvendége Geraldine Chaplin, Charlie Chaplin lánya a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért átvette a Prága városa által adományozott Kristián-díjat. Ebből az alkalomból a nap folyamán Geraldine Chaplin több filmjét is levetítették.

A kilencnapos fesztivál megnyitóján Jeremy Thomas brit filmproducer és Giancarlo Giannini olasz színész vehette át a világ filmművészetéhez való hozzájárulásért odaítélt Kristián-díjat. Ezt a díjat kapta Richard Lester, a Beatles-filmek rendezője, valamint Jerzy Stuhr lengyel színész-forgatókönyvíró is.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A főprogram keretében bemutatták mindazokat a filmeket is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

Méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb, fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképművészetéből ad válogatást.

A fesztiválon hagyományosan magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István rendező volt a szemle díszvendége. Az idei programban Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje szerepelt.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya