Hírek

Brit Független Filmdíj: a jelöltek

Jelöltek az angol függetlenek: Martin McDonagh megerősítette Oscar státuszát, a Lady Macbeth nagyot ment, az év horrorsikere is megmutatta oroszlánkarmait.

Ahogy mindig, az angol-amerikai díjszezont most is a brit függetlenek jelöltjei nyitják. Ebből még ugyan túl sokra nem lehet következtetni a BAFTA vagy az Oscar kimenetelét illetőe, néhány érdekességet azonban jó szem előtt tartani a 2017-es jelöltek kapcsán. Először is ott van a Martin McDonagh rendezésében készült Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, amely a torontói győzelmével az Oscar egyik legnagyobb várományosának számít. A film 11 jelölést kapott az angoloktól, amelyből három az amerikai(!) szereplőknek, Frances McDormandnek, Woody Harrelsonnak és Sam Rockwellnek ment, bizonyítva ezzel az erejét tengeren innen és túl.

A legtöbb jelölést azonban nem ez a film, hanem a nálunk is látható Lady Macbeth kapta – szám szerint tizenötöt -, de ez várható is volt az év legünnepeltebb brit független filmjétől. A legjobb filmek közé bekerült még a Sztálin halála (The Death of Stalin), ami a szovjet diktátor utolsó napjait, majd a halálát követő káoszt mutatja be igazi „független sztárparádéval” (Andrea Riseborough, Jeffrey Tambor, Steve Buscemi, Jason Isaacs, Paddy Considine), a hazánkban a CineFesten bemutatott Isten országa (Gods’s Own Country) és a Cannes-ban debütált I am Not a Witch című dráma, amelyben egy nyolc éves kislányt állítanak bíróság elé boszorkányság vádjával.

A következő érdekesség a nemzetközi jelöltek közül bukkan elé, ahol a legjobb dokumentumfilmként tavaly Oscarra jelölt I am Not Your Negro, Ruben Östlund Arany Pálmát nyert alkotása, A négyzet (The Square), Andrej Zvajincev szintén díjnyertes alkotása, a Loveless mellé két amerikai alkotás is bekerült. Egyik a The Florida Project, amely elsősorban Willem Dafoe miatt Oscar-esélyes, a másik viszont az év eleji sikerfilm, a Tűnj el! (Get Out). Utóbbi szintén szerepel szakértők listáin, de őszintén talán senki nem várt tőle nagy dolgokat. Ez a jelölés viszont azt bizonyítja, hogy talán alábecsültük egy kicsit ezt a „csak egy horrort”.

A főbb kategóriák jelöltjei

Legjobb brit független film
Sztálin halála
Isten országa
Lady Macbeth
Three Billboards…
I am Not a Witch

Legjobb rendezés
Armando Ionnucci (Sztálin halála)
Frances Lee (Isten országa)
Rungano Nyoni (I am Not a Witch)
William Oldroyd (Lady Macbeth)
Martin McDonagh (Three Billboards…)

Legjobb forgatókönyv
Alice Birch (Lady Macbeth)
Armando Ionnucci, Ian Martin és David Schneider (Sztálin halála)
Frances Lee (Isten országa)
Rungano Nyoni (I am Not a Witch)
Martin McDonagh (Three Billboards…)

Legjobb férfi főszereplő
Jamie Bell (Film Stars Don’t Die in Liverpool)
Josh O’Connor (Isten országa)
Alec Secareanu (Isten országa)
Johnny Harris (Jawbone)
Paddy Considine (Journeyman)

Legjobb női főszereplő
Emily Beecham (Daphne)
Ruth Wilson (Dark River)
Margaret Mulubwa (I am Not a Witch)
Florence Pugh (Lady Macbeth)
Frances McDormand (Three Billboards...)

Legjobb férfi mellékszereplő
Steve Buscemi (Sztálin halála)
Simon Russell Beale (Sztálin halála)
Ian Hart (Isten országa)
Woody Harrelson (Three Billboards…)
Sam Rockwell (Three Billboards…)

Legjobb női mellékszereplő
Andrea Riseborough (Sztálin halála)
Julie Walters (Film Stars Don’t Die in Liverpool)
Kelly McDonald (Goodbye Christopher Robin)
Naomi Ackie (Lady Macbeth)
Patricia Clarkson (The Party)

A további jelöltek

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com