Hírek

Bruce Willis mégsem adhatta el saját digitális másának jogait

Nemrég kapott szárnyra a bejelentés, miszerint Bruce Willis a nagy hollywoodi sztárok közül először értékesíthette saját digitális másának jogait. A Collider most mégis cáfolta a híreszteléseket.

A deepfake technológia olyan digitális képalkotási mód, mellyel a szereplők arcát szabadon le lehet cserélni más, előre rögzített arcokra. A Mission: impossible filmek lehetetlen maszk-mágiájára emlékeztető eszköz ma már széles körben elérhető és hozzáértő kezekben látványos átalakulásokat eredményezhet.

A deepfake technológiának köszönhetően ismeretlen színészek is könnyedén bújhatnak olyan ismert sztárok arcvonásai mögé, mint Bruce Willis.

A deepfake eddig jobbára mégis internetes mémek és TikTok videók népszerű eleme volt, hollywoodi szuperprodukciókban csak ritkán alkalmazták. Ahogy a technika egyre valósághűbb másolatok létrehozását teszi lehetővé, úgy viszont ennek jogi szabályozása is égető kérdéssé válik. Egy ismert ember megjelenésével való lehetséges visszaélésnek komoly etikai aggályai vannak. Ráadásul a közvéleményt sem nehéz megtéveszteni a mesterséges intelligenciával létrehozott álarcokkal.

Bruce-Willis-Kozmikus-bun-Arany-Malna
Kozmikus bűn (2021)

Ezért számított rendkívüli hírnek, mikor pár nappal ezelőtt arról lehetett értesülni, hogy Bruce Willis digitális képmása hivatalosan is értékesítésre került. Ez azt jelentette volna, hogy a színész közvetlen részvétele nélkül lehetett volna felhasználna az arcát, a megjelenését különböző projektekhez. A friss értesülések szerint úgy tűnik a technikai áttörés széleskörű terjedésének lehetőségei mégis váratnak magukra.

A Willisről készült digitális másolatot először egy orosz reklámfilmben használták a színész engedélyével. A sztárról azóta kiderült, hogy afáziában szenved és súlyosbodó betegsége miatt véglegesen visszavonul a színészettől. A Die Hard, a Ponyvaregény és a Hatodik érzék színészével legutóbb a Rosszkor, rossz helyen című akció-thrillerben találkozhattak a nézők. A közeljövőben viszont nem érdemes várni a sztár digitális másával forgatott alkotásokra.

Lubianker Dávid

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com