Hírek

Brüsszel megnövelné az európai tartalmak arányát az internetes műsorszórók kínálatában

brusszelJavaslatot nyújtott be az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós szabályok módosítására szerdán az Európai Bizottság, a tervezet egyebek mellett jelentősen megnövelné az európai tartalmak arányát az internetes műsorszórók kínálatában.

A digitális egységes piaci stratégia részeként előterjesztett szerdai javaslattal a brüsszeli testület az utóbbi években jelentősen megváltozott médiafogyasztási szokásokhoz igazítaná az uniós szabályozást. A bizottság közleménye szerint a cél az igazságosabb környezet megteremtése valamennyi szereplő számára, az európai filmalkotások támogatása, a gyermekek védelme és a gyűlöletbeszéddel szembeni hatékonyabb fellépés. A felülvizsgált irányelv emellett támogatja Európa kulturális sokszínűségének megőrzését, garantálja a hatósági szabályozószervek függetlenségét, és nagyobb rugalmasságot biztosít a műsorszolgáltatók számára a reklámok tekintetében – írták a kommünikében.

A javaslatcsomag arra kötelezné az internetes műsorszórókat, köztük például az amerikai Netflixet és Amazont, hogy kínálatukban legalább 20 százalékos legyen az európai tartalmak aránya. A televíziós műsorszolgáltatóknak pedig műsoridejük legalább 50 százalékát továbbra is európai alkotásoknak kellene szentelniük. A megváltozott körülmények miatt nagyobb rugalmasságot biztosítanának a televíziós műsorszolgáltatók számára. A reggel 7 és este 11 óra közötti idősávra vonatkozóan a teljes műsoridő 20 százalékában megállapított általános korlátozás megmaradna ugyan, azonban a jelenlegi óránkénti 12 perces limit helyett a műsorszolgáltatók szabadabban választhatnák meg, hogy a nap folyamán mikor sugároznak reklámokat. A műsorszolgáltatók az eddiginél rugalmasabban bánhatnának a termékmegjelenítéssel és a szponzorált tartalmak megjelenítésével – mindaddig, amíg erről megfelelően tájékoztatják a nézőket.

Az online videomegosztó platformok kötelesek lennének biztosítani a védelmet a gyűlöletkeltő és például a kiskorúakra káros tartalmakkal szemben. Az intézkedések között szerepelnek a káros tartalmak jelentésére és megjelölésére szolgáló eszközök, valamint a szülői felügyeleti rendszerek is. Az irányelv emellett gondoskodna arról, hogy a szabályozóhatóságok valóban függetlenek legyenek a kormánytól és az ágazattól, és így ténylegesen teljesíthessék céljukat: annak biztosítását, hogy az audiovizuális média a nézők érdekeit szolgálja. “Televíziózási és videózási szokásaink megváltozhattak ugyan, értékeink azonban nem. Az új szabályok segítségével gondoskodni fogunk a média sokszínűségéről és az audiovizuális szabályozószervek függetlenségéről, valamint arról, hogy a gyűlöletkeltésnek ne legyen helye a videomegosztó platformokon (…) Az online platformok világában egyenlő versenyfeltételeket, felelősségteljes magatartást, bizalmat és méltányosságot kívánunk biztosítani” – emelte ki Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

Hirdetés