Hírek

Brutál izgalmas előzetest kapott Tom Hanks II. világháborús filmje, a Greyhound

Tom Hanks ismét II. világháborús drámában szerepel; ezúttal a víz fogságában. Az előzetes alapján pedig egy izgalmas, feszes tempójú és látványos film lett a Greyhound.

Szinte ki sem ment a fejünkből és a szívünkből Tom Hanks legutóbbi alakítása az Egy kivételes barátban, a színész máris új vizekre evez, szó szerint. A Greyhound ismét a II. világháború harcvonalába küldi Hankset, aki ezúttal egy csapat nemzetközi hajó parancsnokaként száll szembe német tengeralattjárókkal.

A megtörtént esetet feldolgozó film Ernest Krause karaktere köré épül, aki legelső parancsnoki feladataként kapja meg, hogy egy közel 40 hajóból álló konvojt átvezessen ellenséges vizeken. A német U-boot flottával szemben szinte lehetetlen küldetésnek tűnik a parancs, ráadásul Krause-nak saját belső démonjaival is meg kell küzdenie a szituációhoz mérten gyakorlatilag újoncként.

A rendezői székbe az az Aaron Schneider ül, aki pont egy háborús rövidfilmért (Two Soldiers) kapott Oscart 2004-ben. A sztori pedig nem csak, hogy igaz alapra épül, hanem egyenesen egy 55-ös könyv feldolgozása lesz: C. S. Forester A jó pásztor című műve kerül a vászonra.

Hanks mellett szerepel még a filmben Elisabeth Shue, Stephen Graham, Manuel Garcia-Rulfo és Maximilian Osinski.

A Greyhound azonban minden eddigi ígéretes eleme mellett tartogat még egy meglepetést. A film forgatókönyvét maga Hanks írta. A színész ugyan két filmet (Nyomul a banda, Larry Crowne) és néhány sorozatepizódot írt már korábban, mégsem mondható mindennapos dolognak, hogy tőle kapjuk a szkriptet. Szerencsére nekünk csak május 7-ig kell várni, hogy nagyképernyős élvezhessük az idei év (valószínűleg) legjelentősebb háborús filmjét.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.