Hírek

Brutál jó produkciók forognak Magyarországon a vírus alatt is

A Hollywood Reporter cikket jelentetett meg a magyarországi forgatásokról, melyek közül többet még a COVID-19 járvány sem tudott kisiklatni.


Hirdetés

A tavaszi lezárást követően a nyáron Denis Villeneuve-ék vissza tudtak térni pár Dűne-jelenet rögzítésére a rákospalotai Origo Filmstúdióba, miután 2019 nyarán befejeztek az elsődleges forgatást. Ugyanilyen problémával szembesült az Amazon Prime balettdrámája, a Birds of Paradise, melynél a produkció februárban indult, majd a márciusi lezárásokat követően csak augusztusban tudták befejezni a munkálatokat.

„Az Origo Studios volt az első Európában (és talán a világon), aki hatékony COVID-ellenes protokollt vezetett be.

Az infrastruktúrába és emberi erőforrásba fektetett tőkével világossá tettük, hogy itt lehetőség nyílik a produkciók véglegesítésére” – nyilatkozta Tóth Mihály, az Origo Film Group részéről. Ők saját koronavírus-laboratóriumokat hoztak létre, miközben folyamatosan kapcsolatban álltak egy magánkórházzal.

Olyan színészek jártak tehát itt az elmúlt egy-két évben, mint Timothée Chalamet, Josh Brolin, Oscar Isaac, Jason Momoa, Rebecca Ferguson, vagy a Birds of Paradise esetében Jacqueline Bisset, az Éretlenségiből ismert Diana Silvers és az Alaska nyomában fiatal főszereplője, Kristine Froseth. És ez még nem minden…

Két videójáték-adaptáció is hazánkban készül. A Korda Stúdió otthonul szolgált a nagysikerű Halo-franchise tévésorozatos verziójának, melyben az Amerikai istenekből ismerős Pablo Schreiber kelti életre az ikonikus játékkaraktert, Master Chiefet. A 2K Games őrült, posztapokaliptikus világát is Magyarországon hozzák tető alá:

Eli Roth rendezésében, Cate Blanchett és Kevin Hart szereplésével készül nálunk a Borderlands-film.

Már szóltak cikkek arról, hogy Nicolas Cage és Pedro Pascal is itt dolgozott a The Unbearable Weight of Massive Talent című projekten. Cage önmagát alakítja majd azzal a vígjátéki fordulattal, hogy valójában egy beépített CIA-ügynök, aki egy drogcézárt készül lebuktatni egy hakni során.

The Unbearable weight of Massive talent
Nicolas Cage és Pedro Pascal a The Unbearable Weight of Massive Talent forgatásán

A Netflix is a Korda Stúdióban készítette el a Terra Vision című német sorozatot, mely arról szól, hogyan nyúlta le a Google Earth ötletét az óriásvállalat egy német programozótól. De ugyancsak itthon készül a Jack Ryan harmadik évadja, valamint Az utolsó királyság ötödik szezonja.

A cikk tanulsága szerint Magyarország növekvő filmes szolgáltatásaira 2021-ben is lesz igény, hiába a vírus.

Köszönhető ez a megfelelő infrastruktúra és tehetség mellett a kedvezményes adóvisszatérítésnek is, ugyanis a 30% százalék kifejezetten nagylelkűnek számít a produkciós köröknek. Sarah Adnia Smith, a Birds of Passage rendezője nyilatkozta, hogy többek közt ez volt az indok, ami miatt Magyarországot választották a forgatásra.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés