Hírek

Bucsi Réka a siker szárnyán

Bucsi Réka Solar Walk című filmje a 6. Friss Hús Nemzetközi Filmfesztiválon (Forrás: daazo.com)
Bucsi Réka: Solar Walk

Bucsi Réka animációs filmrendező ezúttal az IndieLisboa fesztivál rövidfilm kategóriájának nagydíját hozta el a dán-magyar koprodukcióban készült Solar Walk című filmjéért.

Az IndieLisboán eddig csak egyszer kapta animációs alkotás a fesztivál nagydíjat, Bucsi Réka filmje lett most a második. Az IndieLisboa fesztivál zsűrije hatalmas fantáziával megáldott filmkészítőként mutatta be, Tarkovszkijhoz és Stanley Kubrickhoz hasonlítva őt. Az értékelésben kiemelték, hogy a Solar Walk a verseny legizgalmasabb filmje, ami szinte hipnotizálja a nézőjét. Egyetlen magyar filmként a Solar Walk egyébiránt szerepelt az idei Berlinalén is, ahol az Audi Short Film Awardot kapta meg.

Egy négy évvel ezelőtt adott interjúban Bucsi Réka beszélt arról, mi vonzza őt az animációs filmkészítésben: A teljesen szabad anyaghasználat vonz. Mindent ki lehet próbálni, mindent ki lehet forgatni önmagából, és nagyon izgalmas, hogy milyen hatásokat lehet vele elérni. (…) Nekem fontos a humor, a helyzetkomikum, hogy ne komolyan beszéljünk komoly dolgokról, mert az felesleges és lehetetlen”. Azt is bevallotta, hogy odavan az alternatívabb, illusztráció jellegű képregényekért, mint amilyen a francia is, a szuperhősösökért viszont nincs annyira oda. Emellett ő maga sok képregényt rajzolt már.

Bucsi Réka: Symphony no 42.

Eddigi sikereit tekintve, úgy tűnik, a fiatalkorában Ausztriában nevelkedett Bucsi Réka előtt ígéretes pálya áll. Az érettségit követően a MOME-ra felvételizett Bucsit ugyan csak másodjára vették fel, de nem vesztegette el ezt az időt sem. A két felvételi között egy évig a Novus animációs játékfilmkészítő szakán tanult, s emellett még rajziskolába is járt. MOME-s diplomafilmje, a Symphony no. 42 2014 novemberében bekerült az Oscarért versengő legjobb tíz animációs rövidfilm közé, miközben számos fesztiválon nyert díjat vele. Erről a filmjéről szólva mondta el: „Nem érdekelt a lineárisabb, egy figurára fókuszáló, úgynevezett klasszikus történetmesélés. Inkább valami nem szokványos, kísérleti formát és narratívát akartam”. Eddigi filmjei alapján ez akár az ars poeticájaként is felfogható.

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com