Hírek

Bucsi Réka Berlinben, míg Ethan Hawke a Sundance-en lesz zsűritag

Bucsi Réka zsűritagként tér vissza a Berlinaléra, ahol rövidfilmeket fog értékelni. A Sundance filmfesztiválon pedig Ethan Hawke és más világsztárok zsűriznek.

A rendezőnő korábban már bizonyított Berlinben. 2018-ban Solar Walk című 21 perces animációs rövidfilmje elnyerte a rövidfilmes versenyprogram Audi Short Film Award nevű elismerését. Két korábbi alkotását, a Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmet is sikerrel vetítették a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Solar Walk eredetileg egy 45 perces “filmszimfónia”, amely a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született, ennek rövidebb változatát hívták meg 2018-ban a versenyprogramba.

Mi írtuk róla: „A kisfilm formanyelvét izgalmas eklektika jellemzi, amit talán a részletgazdag minimalizmus paradoxona fejez ki a legszemléletesebben.”

Bucsi Rékát a nemzetközi rövidfilm szekció három tagú zsűrijébe hívták meg a szervezők, ahol 18 ország 24 filmje versenyzik. A szekció zsűrije ítéli oda a legjobb rövidfilmet jutalmazó Arany Medvét, a zsűri Ezüst medve-díját, az Audi Short Film Award díjat és megnevezi Berlin jelöltjét az Európai Filmdíjakra.

A világ másik felén, az USA legnagyobb független filmes fesztiválja, a Sundance szintén bejelentette a zsűrijének tagjait – írja a Deadline.

Ethan Hawke (Kiképzés, Időhurok) mellett Isabella Rossellini (Kék bársony) is zsűrizni fogja a filmeket. A 36 éve alapított filmfesztivál döntő bizottságának 118 film közül kell kiválasztania a díjakra érdemeseket. Összesen 31 díj fog gazdára találni február elsején, a fesztivál utolsó előtti napján.

Ethan Hawke több mint 60 filmben szerepelt már élete során, köztük a Sundance-en  bemutatott Kiképzésben, vagy a Sráckorban, ami páratlan gyártási módszerével hívta fel magára a figyelmet. A fesztiválsikerek mellett nagy költségvetésű produkciókban is rendre szerepel, így lett egyike A hét mesterlövésznek is. Egy soron következő filmjében pedig ő alakíthatja Nicola Teslát is.

Isabella Rossellinit mindenki David Lynch klasszikusa, a Kék bársony miatt ismeri, pedig mind a mai napig aktív színésznő: Jól áll neki a halál, Joy. Zsűrizésben is van tapasztalata, hiszen 2015-ben ő volt a Cannes-i filmfesztivál egyik szekciójának zsűrielnöke.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya