Hírek

Bucsi Réka Berlinben, míg Ethan Hawke a Sundance-en lesz zsűritag

Bucsi Réka zsűritagként tér vissza a Berlinaléra, ahol rövidfilmeket fog értékelni. A Sundance filmfesztiválon pedig Ethan Hawke és más világsztárok zsűriznek.

A rendezőnő korábban már bizonyított Berlinben. 2018-ban Solar Walk című 21 perces animációs rövidfilmje elnyerte a rövidfilmes versenyprogram Audi Short Film Award nevű elismerését. Két korábbi alkotását, a Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmet is sikerrel vetítették a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Solar Walk eredetileg egy 45 perces “filmszimfónia”, amely a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született, ennek rövidebb változatát hívták meg 2018-ban a versenyprogramba.

Mi írtuk róla: „A kisfilm formanyelvét izgalmas eklektika jellemzi, amit talán a részletgazdag minimalizmus paradoxona fejez ki a legszemléletesebben.”

Bucsi Rékát a nemzetközi rövidfilm szekció három tagú zsűrijébe hívták meg a szervezők, ahol 18 ország 24 filmje versenyzik. A szekció zsűrije ítéli oda a legjobb rövidfilmet jutalmazó Arany Medvét, a zsűri Ezüst medve-díját, az Audi Short Film Award díjat és megnevezi Berlin jelöltjét az Európai Filmdíjakra.

A világ másik felén, az USA legnagyobb független filmes fesztiválja, a Sundance szintén bejelentette a zsűrijének tagjait – írja a Deadline.

Ethan Hawke (Kiképzés, Időhurok) mellett Isabella Rossellini (Kék bársony) is zsűrizni fogja a filmeket. A 36 éve alapított filmfesztivál döntő bizottságának 118 film közül kell kiválasztania a díjakra érdemeseket. Összesen 31 díj fog gazdára találni február elsején, a fesztivál utolsó előtti napján.

Ethan Hawke több mint 60 filmben szerepelt már élete során, köztük a Sundance-en  bemutatott Kiképzésben, vagy a Sráckorban, ami páratlan gyártási módszerével hívta fel magára a figyelmet. A fesztiválsikerek mellett nagy költségvetésű produkciókban is rendre szerepel, így lett egyike A hét mesterlövésznek is. Egy soron következő filmjében pedig ő alakíthatja Nicola Teslát is.

Isabella Rossellinit mindenki David Lynch klasszikusa, a Kék bársony miatt ismeri, pedig mind a mai napig aktív színésznő: Jól áll neki a halál, Joy. Zsűrizésben is van tapasztalata, hiszen 2015-ben ő volt a Cannes-i filmfesztivál egyik szekciójának zsűrielnöke.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com