Hírek

Budapest 150 – Filmekkel ünnepel a főváros

2023. november 17-én ünnepli Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, ennek alkalmából készítette el az Animatiqua stúdió a Budapest születése című filmét. A főváros történelmét 1873-tól napjainkig elmesélő rövidfilm több száz régi fényképből készült, melyet különleges technikával mozgóképpé alakítottak. A Filmio is ünnepel: csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Budapest retro első része, a Budapest, amiért szeretem és az I love Budapest című filmek.

Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest. Ennek állít emléket Kondacs András filmje, a mintegy negyedórás Budapest születése, mely a főváros 150 éves történelmét meséli el a Fortepan fényképei és számtalan egyéb forrásból vásárolt, korábban nem látott fotó és képeslap segítségével, melyeket parallax technika alkalmazásával tettek mozgóvá, filmszerűvé. A filmben látható először többek közt azoknak a képeknek a jelentős része is, amelyeket Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a nagyrészt 1903-1912 időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján. A film narrációjának szövege, melyet Hámori Gabriella hangján hallhatunk, Nyáry Krisztián írta; a film elkészülésében pedig az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is közreműködött.

A város egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Filmio ünnepi válogatással idézi fel a főváros különböző korszakait. Kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült Papp Gábor Zsigmond Budapest Retro című dokumentumfilmje, amely azt tárja elénk, hogy milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és ’70-es években. Szabó István rövid etűdökből álló alkotásával, a Budapest, amiért szeretem című 1971-ben készült filmmel különös városnéző sétára invitál. Incze Ágnes első filmje pedig, az I love Budapest érzelmes és ironikus modern mese, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. A filmben, amelyben Hámori Gabriella, Csányi Sándor, Kovács Martina és Lengyel Tamás is játszik, a 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com