Hírek

Budapesten döntött az Eurimages

eurimagesA Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében múlt héten Budapesten tartotta 134. plenáris ülését az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja. Az ülésen 19 koprodukció, köztük két magyar részvétellel készülő film gyártásának támogatásáról született döntés.

460 000 euró gyártási támogatást kapott Nils Gaup (A Barbár, Jégcsillag) norvég rendező Birkebeinerne című, norvég-svéd-ír-magyar koprodukcióban készülő filmje, melynek magyar koproducere a Proton Cinema. 160 000 euró értékű gyártási támogatást nyert Tudor Giurgiu román rendező-producer (Of Snails and Men, Varga Katalin balladája, Szerelem másképp) Cristian című román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, melynek koproducere a magyar Cor Leonis Films.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A forgalmazási támogatásokat illetően 78 film mozibemutatóját támogatta az Eurimages, köztük a Vertigo Média két, valamint a Mozinet egy magyarországi filmbemutatóját.

A budapesti ülésen közel 5,8 millió euró összértékű filmszakmai támogatásról döntött az Eurimages Igazgató Tanácsa.

Az aktuális pályázatok megvitatásán túl a budapesti ülésen került sor a nem-európai országokkal való együttműködés lehetőségeinek vizsgálatára, valamint a nők filmiparbeli részvételének elemzésére. Az Eurimages „Gender Equality” (nemek közötti egyenlőség) kutatócsoportjának vezetői és az EWA (European Women’s Audiovisual Network) képviseletében Gerencsér Anita bemutatták az aktuális európai helyzetet és az Eurimages egyes tagországai – Svédország, Finnország és Ausztria – azon kezdeményezéseit, melyek a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazzák a filmiparban. Az Eurimages kutatócsoportja széleskörű felméréseket végez, információkat gyűjt nemzeti és európai szinten a helyzet jobb megértése érdekében, továbbá javaslatokat dolgoz ki a nemek közötti egyenlőség erősítésére az Eurimages-on belül. A beérkező adatokból 2014 végére részletes értékelés készül. A vonatkozó információk kutatásában és elemzésében az Eurimages együtt dolgozik további intézményekkel, köztük az Európai Audiovizuális Obszervatóriummal (European Audiovisual Observatory) és az EWA-val. A nők filmiparbeli helyzetéről megrendezett beszélgetésen a magyar szakma képviseletében részt vett többek között Enyedi Ildikó filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Kocsis Ágnes filmrendező, Mécs Mónika és Pataki Ági producerek, továbbá Divinyi Réka forgatókönyvíró és Havas Ágnes a Filmalap vezérigazgatója.

A 36 tagországot számláló Eurimages 1989-es alapítása óta 1579 európai koprodukciós film gyártását támogatta 479 millió euró értékben, köztük Mundruczó Kornél jelenleg utómunkában lévő Fehér Isten címmel készülő filmjét, Szász János A nagy füzet, Fliegauf Bence Csak a szél, Szabó István Az ajtó, Tarr Béla A torinói ló, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című többségi magyar részvételű koprodukciók gyártását, számos kisebbségi magyar részvétellel készült mozifilmet és magyar filmforgalmazókat is.

Filmunió

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!