Hírek

Budapesten is szavaztak a fiatalok az Európai Filmakadémia díjáról

mnf_logoBudapesten is szavaztak a fiatalok az Európai Filmakadémia (EFA) ifjúsági közönségdíjáról, a három jelölt közül a Miss impossible című francia film nyert – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap este, a szavazás után az MTI-vel.

Az összegzés szerint a filmalap és a Budapest Film Zrt. közös mozizást szervezett filmkedvelő fiatalok számára az EFA kezdeményezésére vasárnap. Az egész napos programon, amelynek a budapesti Tabán mozi adott otthont, a magyar résztvevők 26 európai ország fiataljaival párhuzamosan nézték meg a filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét, a svéd Girls Lost, a török Rauf és a francia Miss Impossible című ifjúsági filmeket.

„A filmalap örömmel csatlakozott az Európai Filmakadémia kezdeményezéséhez három éve. Az a célunk, hogy növeljük a magyar mozifilmek nézőszámát és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a filmeket a legjobb a moziban megnézni. Fogékony közönség nélkül ez nem megy. A mozizás értékes közösségi élmény, amit minél korábban meg kell ismertetni a fiatalokkal. A Fiatal Közönség Díj program jól mutatja, hogy egy film sokkal többet adhat, ha moziban nézzük meg a barátokkal és utána beszélgetünk róla, mintha egyedül otthon a mobiltelefonon” – idézi a közlemény Andy Vajna filmipari kormánybiztost.

A szervezők célja, hogy minél több fiatal figyelmét felhívják a mozizás élményére. A budapesti résztvevők 9 középiskolából érkeztek, a vetítések között magyar szakmabeliekkel – Madarász Isti filmrendezővel (Hurok) és Varró Attila egyetemi tanárral, újságíróval – vitathatták meg a látottakat és végül 1500 európai fiatallal együtt szavazhattak arról, hogy melyik film kapja meg a filmakadémia rangos díját.

Az Európán átívelő eseményen a filmeket széles vászonra, nagy felbontásban és megfelelő hangminőséggel vetítették. A programon a budapesti fiatalok többször kapcsolatba léptek online a többi résztvevővel és a közös szavazás által az európai közösség aktív tagjai lehettek.

A filmalap 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj kezdeményezéséhez, hogy elősegítse a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válását. A rendezvény kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű, évek óta sikerrel működő programjához, amelynek szintén az a küldetése, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott filmbefogadókká váljanak.