Hírek

Budapesti Építészeti Filmnapok 2018: A lakhatási gondok a fesztivál központi témája

Budapesti Építészeti Filmnapok

Az elmúlt évek meredeken emelkedő ingatlanárai miatt kialakult budapesti lakhatási gondok a központi témája az idei, 10. Budapesti Építészeti Filmnapoknak, amelynek március 8. és 11. között a Toldi mozi ad otthont.

A fesztivált szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) immár 10 éve hozza el évről évre Budapestre az építészettel és a várossal foglalkozó legjobb alkotásokat. Idén a több mint 30 filmből álló válogatást hét tematikus blokkban, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik – olvasható a KÉK közleményében.

A fesztivál idén arra a budapesti lakhatási jelenségre fókuszál, amely egyre több fiatalt, családot és egyedülálló embert állít megoldhatatlan kihívások elé. A Zsákmányul ejtett város című blokk darabjai is igazolják, hogy a magyar főváros ezzel nincs egyedül, hiszen a spekulatív ingatlanfejlesztés, a szociális lakásállományok felszámolása, a lakáshitelek bedőlése és a lakásokat rövidtávú bérleményekké alakító turizmus számos nagyvárosban lehetetlenítette el egész társadalmi csoportok életét.

A Residents for presidents! című blokk filmjei példát mutatnak arra, hogyan működhet egy alulról szerveződő város, a közterek aktiválásán vagy új városhasználati módok bevezetésén keresztül, például az aktív civilek polgármesteri székbe kerülésével, ahogyan az Barcelonában is történt. A blokk célja, hogy olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy élhetőbb környezet megteremtésére.

A Sztárépítész elmék című blokk filmjei Rem Koolhaas életművét, privilegizált nézőpontból, a holland sztárépítész fiának kameráján keresztül követheti nyomon a közönség, a Big Time című dokumentumfilm pedig Bjarke Ingels sztárépítészt követi hat éven át, miközben két legnagyobb projektjét igyekszik megvalósítani: a New York-i W57 felhőkarcolót és a 2 World Trade Center névre hallgató toronyházat.

A fesztivált tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indította a KÉK, hogy a bemutatott filmeken keresztül másképpen tudjon a társadalom a körülötte élő városra tekinteni, és felfigyeljen a városi életben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségekre. A fesztivál reflektálni kíván a város átalakulására, ezért a programba minden évben olyan filmeket válogat, amelyek az átélt változásokat helyezik új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..