Hírek

Nézd Claudia Cardinale mellett a Volt egyszer egy Vadnyugatot!

Több mint 60 filmet vetítenek a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében, amelyet szeptember 4. és 9. között második alkalommal rendeznek meg Budapest mellett Egerben és Győrben is.

A hatnapos esemény kiemelt vendége lesz Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr színész.

A fővárosi Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben, valamint Egerben és Győrben zajló sorozat szeptember 4-én egésznapos filmes workshoppal és konferenciával kezdődik. Ezen a digitális restaurálás és a film a közoktatásban témáját járják körül szakértők a Francia Intézetben. A programon jelen lesznek az európai filmarchívumok vezetői is.

A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Urániában Szabó István rendező és Klaus Maria Brandauer színész jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált művei is, köztük az Apa vagy a Szerelmesfilm és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

Az eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel többek közt az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc című filmjének vetítésén.

A Szent István Bazilika előtti szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal című alkotása, valamint Federico Fellini 8 és fél című filmje is, amely előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget. Itt vetítik A nagy kékséget is, a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális Párbajhősök című munkáját, Harvey Keitel főszereplésével.

A fesztiválon fókuszba kerülnek a filmművészetben alkotó nők is. Az első filmrendezőnőről, Alice Guy-Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztárról, Hedy Lamarr-ról készült dokumentumfilmeket, valamint Mészáros Márta Ők ketten című munkáját mutatják be.

A műsorban szerepelnek némafilmek is élő zenei kísérettel: G.W. Pabst Pandora szelencéje című alkotása, amelynek társforgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, vagy Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben. Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az arany ember című filmjének restaurált változata pedig premiervetítésen lesz látható.

Láthatjuk a frissen restaurált Macskafogót!

Az animációs filmek közül Jankovics Marcell felújított János vitézét, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosát, John Halas (Halász János) Állatfarmját vetítik egy animációs rövidfilmes blokk mellett, amelyben többek közt az Oscar-díjas A légy című filmet és a frissen restaurált Macskafogót is levetítik.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere Szabó Istvánnal beszélget

a közönség előtt Ingmar Bergmanról, majd a rendező A varázsfuvola című Mozart-filmjét tűzik műsorra. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart, amelynek témája Bergman Fanny és Alexander című alkotása lesz.

Egy blokk az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as összeomlása után éppen száz évvel a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, amelyek Wes Anderson alkotásait inspirálták.

A cannes-i fesztivál klasszikus szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bővebb válogatással. Ebben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease és Billy Wilder A legénylakás című filmje, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a felújított Szédülés Alfred Hitchcocktól.

Mindezek mellett Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, a Volt egyszer egy vadnyugat szintén Claudia Cardinale jelenlétében, előadások a 3D történetéről a századelőtől napjainkig és még sok más program is várja az érdeklődőket. Eger városa is megrendezi ezzel egy időben az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.

A részletes program itt olvasható.