Hírek

Budapestre került Zsigmond Vilmos filmes és fotós albumhagyatéka

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) könyvtárában helyezték el a tavaly elhunyt magyarországi születésű Oscar-díjas amerikai operatőr és rendező, Zsigmond Vilmos gyűjteményének filmezéssel és fotózással foglalkozó albumait és szakkönyveit csütörtökön Budapesten.

Az értékes, több esetben dedikált albumokat és szakkönyveket a világhírű filmes özvegye, Susan Zsigmond adományozta az egyetemnek, ahol egykor Zsigmond Vilmos is tanult – mondta az MTI-nek Balázs Gábor, az egyetem Film- és Médiaintézetének vezetője a kiadványokat rejtő dobozok kibontásakor.

Hozzátette: forrás hiányában először adományokat kezdtek gyűjteni a könyvek Budapestre szállításához, végül ennek költségeit Romwalter Béla, a Zsigmond Vilmossal közösen indított Sparks vállalat társtulajdonosa állta. A szállításban segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Zsigmond Vilmosnak a legfontosabb a fiatalok támogatása volt,

mindig felkarolta a külföldre kikerült tehetséges magyar operatőröket, köztük Koltai Lajost és Pados Gyulát is – hangsúlyozta a Romwalter Béla.

Báron György egyetemi tanár a dobozok kibontása után az MTI-nek kiemelte: a könyvek között sok a filmezés és a stúdiók történetével foglalkozó kiadvány, a jó minőségű képzőművészeti és fotóalbum, például André Kertésztől és másoktól, valamint értékes monográfiák is találhatóak a gyűjteményben.

Zsigmond Vilmos nagyon jó és pontos szemmel válogatta össze a legértékesebb könyveket – fogalmazott Báron György, aki megjegyezte azt is: ha egy filmes könyvesboltba bemegy az ember, főleg Los Angelesben, ezerféle kiadványt vehet, igényest és kevésbé értékest is. Az adományozott könyvek között viszont egy sincs, amit ne vinne szívesen haza.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com